fallback

Разрешава се авансовото плащане при покупки по интернет

На практика обичайният начин на разплащане при електронната търговия у нас ще бъде чрез наложен платеж, т.е. при получаване на стоката

18:21 | 18.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Разрешава се авансово плащане при покупки по интернет, но при изричното съгласие на потребителя, реши парламентарната Комисия по икономическа политика по време на обсъждане на второ четене на промени в Закона за защита на потребителите. Такова е и становището на представителите на Българската асоциация за електронна търговия, участващи в работната група по изготвяне на предложенията за промени в Закона. Според първоначалния вариант на спорния чл. 53, авансовото плащане беше забранено.

Посоченият текст се очаква да стане след положителното му гласуване от парламента на първо и второ четене на Закона за защита на потребителите.

„Доволни сме, че беше приет нашият, така да се каже, компромисен вариант на чл. 53 от Закона за защита на потребителите“, каза за Investor.bg председателят на Българската асоциация за електронна търговия Пламен Узунов. Той коментира, че на практика обичайният начин на разплащане при електронната търговия у нас ще бъде чрез наложен платеж, т.е. при получаване на стоката, като обаче клиентът има избор да плати и авансово. Освен това, допълни Узунов, не се предвижда обвързване между заплащането на стоката и 7-дневния срок, в който тя може да бъде върната от клиента.

По думите на Узунов мнението на Асоциацията е, че би трябвало от Закона да отпадне текстът, забраняващ търговията по интернет на хранителни добавки, тъй като към момента тя не се забранява от Директивите на ЕС и се прилага от другите държави от Общността. От Асоциацията смятат да направят това свое предложение на по-късен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
fallback