fallback

Петър Димитров предлага бизнесът да контролира регулаторните режими

По думите му това е един от основните елементи за създаване на благоприятна данъчна среда

15:49 | 18.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ще направя предложение бизнесът да осъществява контрола по спазването на лицензионните и регулаторни режими, каза пред журналисти Петър Димитров малко след официалното си встъпване в длъжност като министър на икономиката и енергетиката.

Той поясни, че когато има причина за санкции, те ще се налагат от държавата, но контролирането на процеса би трябвало да се извършва от бизнеса. По думите му това е един от основните елементи за създаване на благоприятна данъчна среда. Новият министър посочи, че по принцип е за намаляване на данъчната и осигурителна тежест, но има и по-интересни схеми, по които това да стане.

Като основно предизвикателство на новата си длъжност Димитров посочи намаляването на дефицита по текущата сметка, което основно може да стане чрез насърчаване на износа, но не по административен начин.

„Надявам се, че още тази година ще започне да функционира Българската банка за развитие“, добави още Димитров. Той се обяви за привличане на по-високотехнологични чуждестранни инвестиции.

Новият министър на икономиката коментира, че по принцип е за приватизация на държавните и общинските фирми, а що се отнася до Булгартабак приватизацията на холдинга може да се извърши поетапно.

Димитров беше категоричен, че няма да позволи лобиране за лични и корпоративни интереси, а ще защитава интересът на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
fallback