fallback

MMD: Използването на PR агенции от българските компании има потенциал

Много често висшият мениджмънт на някои български компании отказва публични изяви поради липса на необходимата подготовка

10:52 | 18.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Лиляна Загорчева. Снимка: Investor.bg

Използването на комуникационни агенции от публичните компании при важни корпоративни събития е сегмент, който тепърва има потенциал за развитие в България, заяви Лиляна Загорчева от MMD България по време на конференция на тема „Законът за пазарите на финансови инструменти и Директивата за прозрачност (Transparency Directive). Ролята на страната-продавач (sell-side) в дейността връзки с инвеститорите”. Мероприятието бе организирано от Българската асоциация по връзки с инвеститорите (БАВИ) с медийното партньорство на Investor.bg.

„При организацията на своите информационни потоци компаниите предприемат три основни подхода. Първият подход включва стриктно спазване изцяло и само на законовите изисквания. При него не се търси проактивно, дългосрочно изграждане на имидж“, заяви Загорчева.

„При вторият подход се използват комуникационни агенции в различни ключови периоди за компанията, като IPO-та, увеличения на капитала, големи сделки, кризи и т.н. Това пести на компаниите както време, така и финансови ресурси. В България именно този начин на комуникация има голяма потенциал за развитие. На запад е разпространен и третият метод, при който постоянно се използват услугите на комуникационна агенция“, каза още Загорчева.

По думите й традиционните методи за комуникация като e-mail, факс, брошури и т.н. са вече до голяма степен остарели и неадекватни. Алтернатива представляват автоматизираните системи за разпространяване на корпоративна информация, които имат някои предимства – гарантират равнопоставеност на всички получатели на информацията, голяма част от тях имат международно покритие, работят в реално време.

Използването на специализирани комуникационни консултанти, или т. нар. PR агенции, също обаче има своите плюсове, смята Загорчева. Един от тях е по-голямото разнообразия от форми за разпространение на информацията. PR агенциите могат да изградят готова комуникационна стратегия за дадено дружество или да приложат даден модел.

„Много често висшият мениджмънт на някои български компании отказва публични изяви поради липса на необходимата подготовка. Това обаче не е препоръчително, тъй като не създава впечатление на прозрачност. Комуникационните консултанти могат да дадат именно тази подготовка“, каза още Лиляна Загорчева.

По думите й блогсферата също набира скорост като един от най-динамичните и най-директните методи за комуникация на компаниите с обществеността. Според Загорчева корпоративните блогове дават „втори живот“ на новините и събитията около компанията. Сред полезните препоръки, които могат да се спазват при поддържането на корпоративен блог, са да не се оставят коментари без отговор, да не се изискват опровержения (подобно на традиционните медии), както и да не се пуска подвеждаща или манипулативна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
fallback