fallback

Преглед на печата за 18 юли

08:15 | 18.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

ЕРП-та винят строителния бум за спиранията на тока

в. Дневник

Строителният бум в курортите и големите градове е причината за честите спирания на тока. Това се посочили електроразпределителните дружества в анализите си за прекъсванията на захранването, изпратени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от комисията. Регулаторът е поискал от дружествата да водят точна справка за прекъсванията, да анализират причините и да му изпращат всеки месец отчети. Тази схема са налага заради въведените наскоро показатели за измерване на качеството на предоставяните от дружествата услуги.

Лекарите по морето имат два ценоразписа за туристите

в. Дневник

Лекари в Златни пясъци обявяват по два ценоразписа - за българи и за чужди туристи, показа проверка на Министерството на здравеопазването. Причината е, че европейските застрахователи покриват в пъти по-големи суми, отколкото са разценките в България. В един от хотелите например обработката на рана на българи се таксува по 20 лв., а на чуждестранните туристи - 130 лв., колкото плащат европейските застрахователи. Според здравния министър Радослав Гайдарски това е приемливо само ако пострадалият чужденец предпочита да ползва туристическата си застраховка.

Пазарджик си иска обратно имот, продаден на Христо Ковачки

в. Дневник

Община Пазарджик е завела иск в районния съд за разваляне на договора за продажба на общински имот на "Ел Ем импекс" - собственост на бизнесмена Христо Ковачки, съобщи кметът Иван Евстатиев. Наложена е и възбрана за продажбата или ипотекирането на имота. Причина е неизпълнението на поет от ангажимент, залегнал в договора за продажба на недостроената сграда на библиотеката. Сградата се намира в центъра на града на бул. "Мария Луиза". Потъналите в бурени руини на недостроената библиотека трябваше до ноември 2006 г. да се превърнат в търговски комплекс от веригата "Европа". Самото изграждане на комплекса трябваше да започне преди повече от две години - през май 2005, но и до днес това не е станало.

Държавата няма да се намесва на пазара на зърно

в. Сега

Държавният резерв няма никакво намерение засега да пуска зърно на пазара, за да успокои цените, а в органа, който формално трябва да вземе това решение - междуведомствения съвет по мобилизационната готовност, не е постъпвало такова предложение, се разбра вчера. Много зърнопроизводители и хлебари от няколко дни призовават държавата да се намеси на пазара на зърно, тъй като цените му дни преди жътвата окончателно да приключи са два пъти по-високи от миналата година по това време.

ЕГЛ иска лиценз за търговия с ток

в. Дневник

"ЕГЛ България" поиска от енергийния регулатор да й издаде 15-годишен лиценз за търговия с електроенергия. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разгледа във вторник на открито заседание искането на компанията. Тя ще вземе решение за издаването на лиценза през следващата седмица. Компанията е стопроцентова собственост на регистрираната в Люксембург "Електрицитетс Гезелшафт Лауфенбург", която пък е дъщерно дружество на швейцарската ЕГЛ. До момента швейцарската компания изнасяше ток, закупен от НЕК, а по данни на регулатора през 2006 г. тя е купила 580 млн. мВтч електроенергия.

Турски милиардер налива пари в Дупница

в. Стандарт

Милиони, вложени в бизнес с петрол и пропан-бутан, обеща Мустафа Коч. Турският милиардер се срещна с кмета на Дупница Първан Дангов. Преди дни най-големият брат от фамилията Коч участва в европейското първенство по радиоуправляеми самолети, чийто домакин за втора поредна година е Дупница. На срещата е бил и търговският директор на "Коч холдинг" Темер Казак. Фамилията Коч е втора по богатство в южната ни съседка. Най-големият брат е обявил, че разглежда възможности за вложения и в леката промишленост, в която фирмите му имат водещи позиции в Азия и Европа.

Търсим Гиньо Ганев за банките

в. Стандарт

Обществен защитник, какъвто в момента е Гиньо Ганев, да решава споровете между клиенти и банки. Това предложи на родните трезори Константинос Панагопулос, представител на Гръцката банкова асоциация. Проблемът за защитата на потребителите на финансови услуги е решен по този начин в южната ни съседка. Там има омбудсман, който се занимава само с продуктите и услугите на банковите и небанковите финансови институции. Идеята беше лансирана на кръгла маса за ипотечното кредитиране в Европа. На нея беше обсъдено предстоящото въвеждане на Етичен кодекс на банките при отпускане на жилищни заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:26 | 21.08.22 г.
fallback