fallback

КФН: 24% от публичните компании са предали непълни отчети за 2006 г.

От КФН препоръчват на публичните дружества да предоставят по-подробна пояснителна информация към финансовите отчети

18:18 | 17.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 24% от публичните компании са предали непълни отчети за 2006 г., заяви Румяна Дончева, началник отдел „Емитенти на ценни книжа“ в КФН на проведената днес конференция на тема „Законът за пазарите на финансови инструменти и Директивата за прозрачност (Transparency Directive). Ролята на страната-продавач (sell-side) в дейността връзки с инвеститорите”.

Събитието се организира от Българска асоциация по връзки с инвеститорите (БАВИ) с медийното партньорство на Investor.bg.

Общо 18 дружества, или 4,8% от всички, въобще не са предали в срок необходимите отчетни документи за миналата година. В резултат на това срещу тях са предприети принудителни административни мерки, но въпреки това все още има седем дружества, които не са предали своите отчети.

„Непълните отчети, които не отговарят на законовите изисквания са 94, или общо 24%. Считам че това е доста висок процент“ каза още Дончева.

Одитиран отчет в законово установения срок не са предали 18 дружества, други 15 не са предали пояснителни бележки, 22 компании не са представили отчет за управлението, а цели 56 дружества не са представили актуализиран регистрационен документ.

Сред някои от най-често срещаните проблеми Дончева посочи още закъсненията при предаването на одиторските доклади, необходимостта от по-подробна пояснителна информация за цифрите от финансовите отчети, както и от по-прозрачна информация относно възнагражденията на управителните органи на дружествата.

„Понякога в регистрационните документи и в отчетите за управлението се съдържа много подробна, но ненужна информация. Отчетът за управлението трябва да представя състоянието на компанията през погледа на управителните органи. Също така е необходимо в пояснителните бележки да се представя допълнителна информация, която да дава яснота какво стои зад цифрите във финансовия отчет. Така например има случаи, в които в графата „Приходи от продажби на продукция“ стоят 1 000 единици, а в перото „Други приходи“ - 6 000 единици. В този случай е абсолютно наложително да се поясни откъде идват тези приходи“, каза още Дончева.

„Препоръчително е също така акционерната структура на компанията да се представя в динамика за целия отчетен период. Така например ако има съществени прехвърляния на пакети от акции през годината, добра практика е те да бъдат оповестени, а не само структурата на капитала към края на отчетния период. Също така е добре да се дава по-подробна информация за възнагражденията на управителните органи, тъй като това е една „болна“ тема не само у нас, но и на запад. Инвеститорите искат да знаят какво получава мениджмънтът, когато компанията се справя добре и какво получава същият този мениджмънт, когато не се справя чак толкова добре“, добави Дончева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 21.08.22 г.
fallback