fallback

Около 500 евро са приходите от турист у нас

В момента средната цена на нощувка на човек в най-разпространените тризвездни хотели по нашето Черноморие е 20-22 евро

15:01 | 16.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

От: Мая Цветкова (maia@investor.bg), Десислава Попова (d.popova@investor.bg) Около 500 евро е средният приход през тази година от турист при престоя му у нас, съобщиха за Investor.bg от Българската туристическа камара. Според излезлите наскоро официални данни на Световната организация по туризъм за 2006 г. средният приход от турист по една дестинация в Европа е около 600 евро, в света – 650 евро, а у нас – 490 евро.

В момента средната цена на нощувка на човек в най-разпространените тризвездни хотели по нашето Черноморие е 20-22 евро. Най-висока заетост на легловата база имат курортите Слънчев бряг, Албена и Златни пясъци. На практика по-висока заетост имат малките и средни по големина, но добре уредени хотели, отколкото твърде големите, каквито се строят през последните години.

Същевременно от неделя (15 юли) цените за нощувка в румънските морски курорти се вдигат с 30%, съобщават представители на бранша, цитирани от румънското издание Hotnews.ro. Новата тарифа е във връзка със започването на пиковия сезон и ще е валидна до септември. Така стая в двузвезден хотел в северната ни съседка струва вече около 75 евро на нощ, а в тристаен – близо 100 евро. В хотел четири звезди стаята е до 175 евро за нощ, а в петзвезден стига и до 200 евро.

В България от чуждестранните летовници, както и през предишни години, най-много се очертава да бъдат германците и французите. Към 30 юни на летище Бургас са кацнали 60 500 германци, 59 200 англичани и 29 300 шведи, като общият ръст спрямо същия период на миналата година е 9,3%. Броят на туристите, пристигнали на летище Варна обаче, почти не бележи ръст спрямо 2006 г. Посочените данни не включват дошлите с автобуси да почиват у нас румънци, чехи, поляци, сърби.

Около 600 хил. българи са посетили родните курорти през 2006 г., като тази година се очертава ръст от няколко процента, смятат от бранша.

Професионално Училище по туризъм се предвижда да отвори врати в Несебър от следващата есен, каза за Investor.bg Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. В учебното заведение ще се извършва обучение от колеж до бакалавърска степен. Община Несебър до момента финансира строителството на стигналата до груб строеж сграда на училището, но по всяка вероятност реализирането на проекта ще продължи чрез публично-частно партньорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:06 | 26.08.22 г.
fallback