fallback

Преглед на печата за 16 юли

07:46 | 16.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

БНБ пак ще охлажда кредитния бум
в. Дневник
 
Точно два месеца след като БНБ смъмри търговските банки за бума в отпускането на заеми, стана ясно, че централната банка подготвя и конкретна мярка за ограничаване на кредитирането - увеличаване на минималните задължителни резерви (процент от кредитите, които банките държат на безлихвен депозит в БНБ).
 
Обсъждат се различни варианти какви точно да са мерките, които БНБ ще въведе, като окончателното решение за това ще бъде взето в четвъртък на регулярния управителен съвет на БНБ, съобщиха директори на търговски банки, пожелали анонимност. Според повечето от тях централната банка ще започне с по-леки мерки като например увеличение на минималните резерви до 12% вместо досегашните 8%. Ако това не даде ефект, ще се прибегне до по-сериозни мерки като например вдигане на минималните резерви до 15 на сто или повишаване на изискванията за капиталова адекватност (собствените средства на акционерите на банката в зависимост от риска на портфейла й).
 
"Асарел Медет" ще привлича капитал от фондовия пазар
в. Дневник
 
Водещият производител в България на медна руда и концентрат "Асарел Медет" планира да привлече капитал от фондовия пазар, за да финансира втория етап от инвестиционната си програма за модернизация през следващите години. Това съобщи агенция SeeNews в края на миналата седмица.
 
Планираме да предложим акциите си на българската или някоя чужда борса чрез първично публично предлагане, като това ще стане най-рано през следващата година, заяви и пред "Дневник" Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на дружеството. Проектът за превръщането на компанията в публична все още се обсъжда от акционерите, като делът, който ще бъде предложен на инвеститорите, ще е между 10 и 30% от капитала, допълни той.
 
Кабинетът отстъпи и пред миньорите
в. Сега
 
Дни преди поредната стачка и въпреки клетвите си да не отстъпва пред протестиращите кабинетът даде устни обещания, че ще изпълни исканията на миньорите от "Марица-изток". Затова работниците отложиха насрочената за днес ефективна стачка. Те настояват да отпадне данъчното облагане на социалните разходи и да се отмени наредбата за регулация на заплатите в държавни и общински фирми. Миньорите искат и промяна в Кодекса за социално осигуряване, която да продължи правата им за по-ранно пенсиониране.
 
Пълен ремонт на "Ломско шосе" до 2009 година
в. Сега
 
Пълна реконструкция на бул. "Ломско шосе", която предвижда изместване на трамвайните релси, планира до 2009 г. Столична община. Проектът, с който ще се кандидатства за субсидия от структурните фондове на ЕС, е на стойност между 15 и 17 млн. лв., съобщи кметът на столицата Бойко Борисов. Началото му ще е през май догодина, като за завършването ще е необходима около година и половина. Ще бъде използвана нова технология за строителство на релсов път, която позволява 150 м полагане на релси на ден. В момента възможностите у нас са за дневно полагане на 30 м релси.
 
Пак дело в съда за концесията на “Тракия”
в. Стандарт
 
Ново дело може да събори концесията на магистрала "Тракия". Искът е от собствениците на земи, през които ще минава аутобанът. Те настояват договорът с португалците да бъде обявен за нищожен. Делото е насрочено в Софийския градски съд за 11 март 2008 г., съобщи във Варна лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков. Държавата е дала на концесия магистралата, но имотите край нея са частни. Те не са били отчуждени при подписването на договора. По закон на концесия може да се отдава само публична държавна собственост, коментира Кошлуков.
 
Слънчев бряг свали цените за българи
в. Дневник
 
Цените на нощувките за български туристи в някои от хотелите в Слънчев бряг вече са значително по-ниски от тези в други курорти по Южното Черноморие. Това заяви председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова по повод предложението на председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова да се намалят цените за българи в курортите.
 
В някои от новите хотели далеч от морето цените за една нощ стигат до 12 евро. Това са цени за български граждани, и то в най-активния сезон. Подобна цена не се предлага дори в къмпингите на юг от Бургас, заяви Елена Иванова. Около 30-35 лева излиза нощувка и закуска в зона "Запад". Хотелите на първа линия са пълни, но в базата в тила има достатъчно свободни места. Цената в 5-звезден хотел за двойна стая е около 250-300 лева. В 4-звездни хотели за същата стая се плаща около 150-180 лева.
 
Щастливец удари 2,7 млн. от тотото
в. Новинар
 
Щастливец удари 2 684 636, 66 лева, след като позна шестте числа в трето теглене на "6 от 49" в 56-ия тираж на Тото 2. Милионерът е пуснал обикновен фиш от 2,40 лв., а печелившата комбинация е 10, 24, 31, 39, 45, 46. Внушителната сума оцеляваше в продължение на 27 тиража. Две шестици бяха улучени и във второ теглене на играта, като късметлиите си разделиха по 119 122 лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 21.08.22 г.
fallback