fallback

Избират от 3 държави за регистрация на компанията за Бургас-Александруполис

Вариантите са Кипър, Люксембург и Холандия; окончателният вариант ще стане ясен до седмица

16:56 | 13.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Обсъждани са три варианта за място на регистрацията на Международната проектна компания (МПК) за изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис – Кипър, Люксембург и Холандия и окончателният вариант ще стане ясен до седмица, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Информацията е от завършилата вчера в София работна среща на представители на фирмите акционери в МПК. Предложението трябва да бъде направено от юридическите консултанти на компаниите, които участват МПК - за българската страна е фирма “Paul Hastings” – САЩ, британските “Norton rose” и “Аlen Overi” са консултанти на руския и гръцкия акционери.
При подписване на споразумението за строителството на нефтопровода беше обявено, че регистрацията ще стане в страна членка на ЕС, извън участниците в МПК.
Българският участник в прокта – “Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис - БГ” АД, е предложила в учредителния документ за създаване на МПК още по-детайлно да бъдат разписани ангажиментите на акционерите за опазване на околната среда, което е прието от руските и гръцките участници - ООО „Трубопроводный Консорциум „Бургас-Александруполис” и дружеството „Helpe S.A. – Thraki S.A”. Предложението на българската страна вероятно е направено във връзка с протестите на еколози, които изразиха опасенията си от евентуални нефтени замърсявания на Черно море. Зам.-министърат на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев пък посочи, че това е почти изключено.
Следващата среща на представители на фирмите акционери в МПК е планирана след 23 август 2007 г. в Атина, съобщават още от МРРБ.
След учредяването си МПК предстои да възложи детайлно проучване и проектиране на трасето на петролопровода, оценка на риска и изготвяне на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), а също и изготвяне на геоложки и археоложки проучвания на трасето, допълват от Регионалното министерство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 02.09.22 г.
fallback