fallback

Преглед на печата за 13 юли

07:49 | 13.07.07 г.

Морските хотели на сухо
в. Стандарт
 
Морските курорти остават на сухо - без пари и вода. Чешмите в някои комплекси ще пресъхнат всеки момент заради стотиците нови хотели, които никнат като гъби. Банките пък отказват кредити за нови строежи, защото се опасяват от фалити. Леглата у нас се увеличават с по 10 000 през последните десет години. В същото време цените на пакетите падат драстично, обяви шефът на Националния борд по туризъм Георги Гергов. Приходите от морските хотели постоянно намаляват. През 2001 г. те са били 26,4 евро от стая, миналата година - 11,6 евро, а през тази - 10,8 евро.
 
Брюксел отлага с 2 г. затварянето на колбасарниците и млечните цехове
в. Стандарт
 
Брюксел вероятно ще помилва мандрите и колбасарниците ни за още две години. Цеховете, които не отговарят на европейските изисквания, трябваше да хлопнат кепенците на 31 декември тази година. Те обаче вероятно ще получат още 24 месеца спокойствие. Решението за отпускането на гратисен период ще бъде взето окончателно на 16 юли в Брюксел, съобщи аграрният министър Нихат Кабил. Почти сигурно е обаче, че 216-те ни предприятия, които сега не могат да търгуват с ЕС, ще получат отсрочката. 44-те, които сега имат право да изнасят млечни и месни продукти в Европа, ще продължат да го правят и след 2009 г.
 
Всички бъдещи сгради трябва да са достъпни за инвалиди
в. Дневник
 
Всички бъдещи строежи вече трябва да се проектират и изпълняват така, че да осигуряват достъп за хората с увреждания. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промените в Закона за устройство на територията. Те са в няколко насоки - опазване на оцелелите паркове и градинки, на сградите - паметници на културата, разрешаване на строителството под и над улиците и увеличаване на санкциите за нарушителите. Промените ще влязат в сила веднага след обнародването им в Държавен вестник.
 
Терените на изхода от Велико Търново стигнаха до 60 хил. евро на декар
в. Дневник
 
За близо 60 евро се продава квадратният метър на терените, които граничат с магистралата на западния изход на Велико Търново. Цените растат главоломно, инвеститорският интерес към този район е много голям, обясняват от агенциите за недвижими имоти във Велико Търново. Главният архитект на община Велико Търново Елена Абаджиева обясни, че инвеститори продължават да подават документи за смяна на предназначението за земите в региона, защото той се оформя като промишлена зона. Т.нар. парцели с лице на магистралата са най-скъпи, а тези, които се намират по-навътре от главния път, поевтиняват. Повечето от предлаганите терени са от землищата на селата Леденик и Беляковец.
 
С 20 стотинки поскъпна олиото за седмица
в. Новинар
 
С 20 стотинки е поскъпнало олиото за седмица, показа проверка на "Новинар". В момента растителната мазнина се търгува по 2,20 лв. за литър, а миналата седмица е струвала 2 лв. в големите търговски вериги. В малките квартални магазинчета цената на олиото достига 2,50 лв. за литър, се оплакаха потребители. Според статистически данни поскъпването на растителните мазнини през юни е 13,2%. Ниски добиви на слънчоглед и царевица заради дълго продължилото засушаване прогнозираха родните производители. По около 50 - 60 кг на декар е очакваната реколта слънчоглед.
 
Правят конфедерация на туризма през септември
в. Новинар
 
Националната конфедерация на туристическата индустрия, която ще обедини неправителствените организации в бранша, ще бъде създадена на 6 септември. Това заяви вчера председателят на Националния борд по туризъм (НБТ) Георги Гергов по време Общото събрание на организацията. След отцепването на няколко представители на туристическата индустрия преди дни от Управителния съвет на борда вчера бяха приети нови шест членове. Сред тях са рекламният бос Красимир Гергов, шефът на "Икуест" Георги Крумов, Младен Мутафчийски, собственик на "Хелена Ризорт", братът на бившия финансов министър Милен Велчев - Георги Велчев, и бившият спортен министър Васил Иванов-Лучано.
 
Брюксел забранява измамните оферти за самолетни билети
в. Сега
 
Авиокомпаниите от Европейския съюз ще бъдат задължени да обявяват само пълната крайна цена на самолетните билети заедно с включените в тях летищни такси, такси за гориво и други подобни. Това реши Европейският парламент късно вечерта в сряда. Новото правило трябва да се одобри от националните парламенти на страните-членки и влиза в сила веднага след като и последната държава го потвърди. Планът за затягане на режима за определяне на цените е идея на еврокомисаря по транспорта Жак Баро, който го внесе в Европарламента още миналата година.
"Фреш ъп" мести базата си в Тополи
в. Дневник
 
Козметичната компания "Фреш ъп козметикс" изнася производствената си база в с. Тополи. Това съобщи президентът на дружеството Тони Икономов. Причината е новият мол "Галерия Варна", който ще бъде построен на терена на досегашното предприятие в район "Младост". "В момента ремонтираме сградата от 6 хил. кв.м, целият терен е 16 дка, каза Икономов. ”На първо време сключваме договор за наем с опция да изкупим земята, на която сега ще се настаним, и съседния парцел."
До момента предприятието разполагаше със закрити производствени помещения с площ 3200 кв.м и складове на 4000 кв.м. Офисите в административната сграда бяха 1500 кв.м. Всичко това ще изчезне до края на септември, за да отстъпи място за новия проект.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
fallback