fallback

Прекратяват водния режим в Стара Загора със заем от 9 млн. евро

Ще бъдат подменени 12 км от общо 52-километровия външен водопровод, известен още като Дунавски

17:29 | 11.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Проект за модернизация на ВиК-мрежата на Стара Загора ще ликвидира водния режим в града, от който страдат жителите вече 30 години. Проектът е финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Днес бе официалното подписан договор за заем в размер на 9 млн. евро, с които ще бъде финансирана модернизацията и разширението на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в Стара Загора.

Ще бъдат подменени 12 км от общо 52-километровия външен водопровод, известен още като Дунавски. След подмяната се очаква подаването на вода по него да се увеличи от 140 литра в секунда до 200 - 230 литра в секунда. Близо 6 млн. евро ще бъдат отделени за подмяна на 36 км от общо 240 км вътрешна водопреносна мрежа. Ще бъдат сменени етернитови и стоманени тръби, които за последно са полагани през 1976 г. Заради високата киселинност на почвата в града, тръбите вече са амортизирани. След ремонтите се очаква загубите на вода да намалеят до 38 на сто.

В момента има режим на водопоподаването на града от полунощ до 5 часа сутринта. "Целта ни е още преди лятото на следващата година да прекратим този режим", каза управителят на ВиК - Стара Загора Румен Райков, цитиран от БТА.

 

Преди дни стана ясно, че цената на кубик вода за жителите на Стара Загора поскъпва с 12 на сто и вместо досегашните 1,15 лв. вече ще струва 1,33 лв. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране одобри новите цени и ако няма обжалване, те ще влязат в сила от 1 август.

Райков съобщи още, че цените на водата в града не са променяни от 2004 г. Като причина за поскъпването на водата от дружеството посочват увеличението на цената на електроенергията с около 17 на сто, както и поскъпването на нефта - основната суровина за производството на водопроводни тръби.

До края на годината се очаква в града да започне работа пречиствателна станция, финансирана по програма ИСПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 21.08.22 г.
fallback