fallback

Отрицателното търговско салдо към края на април се повишава с 44%

Търговският дефицит е в размер на 4,72 млрд. лв.; възможно е обаче ръстът на износа да е подценен заради недостатъчното качество на събираните данни

17:31 | 11.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит към края на месец април 2007 година е в размер на 4,72 млрд. лв. спрямо 3,28 млрд. лв. за съответния период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база отчетеното повишение е от 43,7%. Само за месец април тази година дефицитът възлиза на 1,12 млрд. лв.

Износът (FOB*) към края на април е в размер на 7,56 млрд. лв. в сравнение със 7,17 млрд. лв. година по-рано, а вносът (CIF) е на обща стойност 12,28 млрд. лв. при 10,46 млрд. лв. към 30 април 2006. Търговското салдо по цени FOB/FOB за първите четири месеца е отрицателно, на стойност 4,01 млрд. лв.

„Качеството на данните за външната търговия продължава да е под въпрос. И НСИ и БНБ вече няколко пъти посочиха, че новият начин на събиране на данни от началото на 2007 година все още не работи достатъчно добре – фирми не подават информация или подават нулеви декларации (които имат право след месеци да променят), или има дублиране на данни. Тъй като вече не се следи целият износ и внос, а само извадка от него, се налага оценяване на частта, която не се наблюдава, но моделът за това още не работи. И в другите новоприсъединили се към ЕС страни е имало такъв проблем, но тук изглежда той е по-сериозен“, коментира за Investor.bg Георги Ангелов, старши икономист на Институт „Отворено общество“.

„Най-вероятно заради тези проблеми ръстът на износа е подценен. Положителното е, че дори при сегашните данни износът показва ръст за първите четири месеца. Осезаем спад на износа има само в групата “Минерални горива, масла и подобни продукти”, но е добре да имаме предвид, че този отрасъл е силно волатилен (внасянето на няколко танкера петрол и износът на произведените горива веднага променя статистиката за съответния месец). Позитивно е увеличаването на ръста на вноса на машини и оборудване с почти 25%, тъй като това създава производствен капацитет в икономиката“, каза още Ангелов.

„Най-голям ръст на вноса има при безалкохолните, алкохолните и тютюневите изделия – над 220% спрямо преди една година. Причината най-вероятно е във вноса на цигари, който започна след отпадането на митата от 1 януари. Интересно е, че и най-висок ръст на износа се отчита в същата група от стоки“, смята Ангелов.

В класификацията на износа по сектори безалкохолните, алкохолните напитки и тютюна бележат повишение от 29,1 млн. лв., или 29,6% на годишна база, но делът им остава сравнително нисък – 127,5 млн. лв., или 1,7% от общия износ. Експортът на необработени материали нараства с 29% спрямо съответния период на 2006 г. до 552,8 млн. лв. Значителен спад от близо 40% бележи износът на минерални горива, масла и подобни продукти до 775,6 млн. лв.

По отношение на вноса при напитките и тютюневите изделия се наблюдава ръст от 220% до 97,8 млн. лв. Секторът „Машини, оборудване и превозни средства“ заема най-голям дял от вноса на страната – 3,58 млрд. лв., което представлява повишение от 24,8% на годишна база. Вносът на минерални горива, масла и подобни продукти намалява спрямо април 2006 г. с 15,5% до 2,29 млрд. лв.

В групирането по страни Европейският съюз продължава да заема водеща позиция както при експорта, така и при вноса, съответно с 63,4% (4,79 млрд. лв.) и 60,4% (7,42 млрд. лв.). Към края на месец април миналата година страните от общността заемаха дял респективно от 59,3% при вноса и 53,3% при износа.

Общият износ за страните извън ЕС към края на април е на стойност 2,77 млрд. лв. при 2,92 млрд. лв. към 30 април 2006 г. Вносът от трети страни възлиза на 4,86 млрд. лв. при 4,89 млрд. лв. година по-рано, като с най-голям дял са страните от ОНД (Русия, Украйна, Грузия и Казахстан) с 2,41 млрд. лв.

*Според съвместната методология на БНБ и НСИ износът на страната се отчита по цени FOB, а вносът - по цени CIF, като за нуждите на платежния баланс общият внос се преизчислява по цени FOB. FOB отчита само цената на стоките и транспорта до напускане на границата, докато CIF включва застраховка и доставка до купувача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 07.09.22 г.
fallback