fallback

Целим 10% годишен ръст на оборота на електротехническата промишленост

Производителите на професионална техника у нас имат бъдеще като партньори на големи европейски производители

12:47 | 11.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Да се повишава оборотът на електротехническата промишленост с 10% на година – това е една от основните цели на плана за действие, който се съдържа в националната стратегия за развитие на електротехническата промишленост в България за периода 2007-2013 г., представена днес от Министерство на икономиката и енергетиката.

Друга цел на плана предвижда увеличение на броя на заетите в сектора до 2013 г. от 17 хил. души на 20 хил. души. Предвижда се също 10-процентен годишен ръст на производителността на труда, като същевременно с толкова ще растат и инвестициите в човешки ресурси в сектора.

В момента електротехническата промишленост на страната ни произвежда годишно продукти на обща стойност 500 млн. евро, като над 50% от тях са за износ, съобщи председателят на Камарата на електротехниката Румен Атанасов.

По думите му производството на потребителска техника у нас трябва да се развива в насока създаване на собствени марки, както например правят фирмите Фикосота и Елдом Инвест, като втората е един от световните производители на бойлери за яхти.

Производителите на професионална техника у нас пък имат бъдеще като партньори на големи европейски производители, смятат от камарата. В тази връзка германският посланик в България Михаел Гайер съобщи, че въпреки че Германия е най-големият търговски партньор на страната ни, делът на електротехниката в стокооборота ни е само 8,6%.

Като силни страни на сектора електротехника у нас в стратегията се отбелязват експортната насоченост на предприятията, наличието на квалифицирани инженери, въвеждането на европейско законодателство, възможностите за продуктово преструктуриране и др.

Слабите страни на сектора според стратегията са малък национален пазар, недостатъчна бизнес информация, относително ниска производителност и морално остаряло оборудване на предприятията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 10.09.22 г.
fallback