fallback

Миньорите от Марица Изток преминават към ефективна стачка от 16 юли

Стачните действия са следствие от неизпълнението на исканията на работниците и служителите

18:21 | 10.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

От 16 юли синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и на КНСБ в "Мини Марица изток" ЕАД преминават към ефективни стачни действия до постигане на своите искания. Предупреждението е изпратено до председателя на Народното събрание Георги Пирински и министър-председателя Сергей Станишев, съобщиха от "Подкрепа".

Стачните действия са следствие от неизпълнението на исканията на работниците и служителите, се посочва в съобщението.

Документът е адресиран и до изпълнителния директор на "Мини Марица Изток" ЕАД във връзка с изпълнение на процедурите по Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Проблемите, които могат да се решат чрез социалния диалог в предприятието, ще продължат да бъдат разглеждани на преговори, които ще се състоят на 17 юли.

Днес от Мини Марица Изток съобщиха, че след среща между ръководството на дружеството и представители на стачния комитет е постигнато споразумение по част от исканията на миньорите за по-високо заплащане. Преговорите започнаха тази сутрин, след проведените миналата седмица протестни действия на източномаришките миньори, при които се стигна до сблъсък с полицията.

Протестите на миньорите, които настояват за промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, за отмяна на приетата Наредба за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с над 40 процента държавно и общинско участие за 2007 година и за преразглеждане на Кодекса за социално осигуряване и наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране, започнаха в началото на месеца, като доведоха дори до сблъсъци с полицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 01.09.22 г.
fallback