fallback

Марица Изток-2 избира изпълнител за строежа на сероочистващите инсталации

Изпълнителят на СОИ трябва да бъде избран до края на годината, уточняват от ТЕЦ Марица Изток-2

15:47 | 10.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Конкурсът за избор на изпълнител за изграждането на сероочистващите инсталации (СОИ) на 5 и 6 блок на ТЕЦ "Марица Изток-2" ще се проведе на 11 септември, съобщават от централата. Проектът се финансира чрез заем от 34 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), чрез безвъзмездна помощ по програма ИСПА в размер на 36,165 млн. евро и от собствени средства на централата за над 10 млн. евро. Кандидатите за участие в конкурса, които са закупили тръжни документи - италианската компания Alstom Power, австрийската Austrian Energy and Environment и полската RAFACO ще имат възможност утре на място да се запознаят с концепцията на проекта за сероочистващите инсталации, ще разгледат площадките на бъдещото строителство, както и на мелничното, складовото и варовиковото стопанство. Очаква се в процедурата по избор на изпълнител да се включи и консорциумът Hitachi & Hitachi Power Europe (известна преди като Babcock Hitachi Europe). Консултант по сделката е консорциум от фирми с лидер финландската компания AF ENPRIMA. Изпълнителят на СОИ трябва да бъде избран до края на годината, уточняват от ТЕЦ "Марица Изток-2".

Рехабилитацията на първите четири енергийни блока и изграждане на сероочистващи инсталации е планирано да започне още в края на 2005 г.

Сериозните закъснения при изпълнението на ремонтната и инвестиционна програма на Марица изток 2, както и констатирани нарушения при възлагането на обществени поръчки, доведоха до промени в ръководството на дружеството през април. Тодор Михайлов, бивш ръководител на централата, зае отново поста, заменяйки Атанас Димитров.

Наскоро от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че на ТЕЦ „Марица Изток 2“ са наложени две санкции от по 50 хил. лв. и една от 10 хил. лв. поради това, че закъсняват с монтирането на сероочистките, въпреки че имат издадено комплексно разрешително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
fallback