fallback

МКБ Юнионбанк с нова кредитна линия за енергийна ефективност от ЕБВР

Новата кредитна линия от 5 млн. евро се отпуска по Програмата за кредитиране на проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници

12:49 | 09.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

МКБ Юнионбанк получи заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 5 млн. евро, съобщиха от банката. Средствата ще се използват за финансиране на проекти за енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия на български предприятия.

За МКБ Юнионбанк това е втората кредитна линия по програмата за енергийна ефективност, след като през 2004 г. банката получи 3 млн. евро от ЕБВР.

Новата кредитна линия от 5 млн. евро се отпуска по Програмата за кредитиране на проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя бе създадена през 2004 г. от ЕБВР заедно с Международния фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на АЕЦ Козлодуй, Министерството на икономиката и енергетиката и Агенцията по енергийна ефективност.

Рамковото споразумение предвижда участващите банки, сред които МКБ Юнионбанк, да получават финансиране от страна на ЕБВР, което да отпускат под формата на заеми на частните предприятия. Бизнесът поема ангажимента със средствата да повиши енергийната си ефективност като например намали консумацията на енергийни източници, въведе автоматизация на процесите, внедри системи за контрол и възстановяване на топлината, както и наблегне на използването на технологии, работещи с възобновяеми източници на енергия (като слънчевата, вятърната, водната, геотермалната и тази, която се получава от растителна и животинска биомаса).

Първоначално ЕБВР одобри по програмата за енергийна ефективност 50 млн. евро, които бяха разпределени между шест банки. През 2006 г. сумата бе увеличена с нови 55 млн. евро. Финансирането е съпроводено от 20 млн. евро под формата на грант. Тези безвъзмездни средства са осигурени от Международния фонд Козлодуй, който бе създаден през 2000 г. и е администриран от ЕБВР. Негови донори са Европейската общност, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Швейцария и Великобритания. Безвъзмездните средства се използват за техническа помощ, предоставена на банките и на фирмите за структуриране на проекти, които отговарят на изискванията за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, както и за финансови стимули за фирмите, които инвестират в такива проекти.

МКБ Юнионбанк е част от германската банкова група Байерн ЛБ. Европейската банка за възстановяване и развитие притежава 6% от акциите на МКБ Юнионбанк, а частните акционери, основатели на кредитната институция – 34%. Активите на МКБ Юнионбанк към края на април 2007 г. възлизат на 700 млн. лв., което е увеличение с близо 40% спрямо същия период на миналата година. Кредитите отбелязват ръст от над 37% и прехвърлиха 400 млн. лв.

ЕБВР е финансирала с над 1,3 млрд. евро различни проекти в цялата страна. Заедно с множество свои партньори банката е осигурила над 5,4 млрд. евро за финансиране на проекти в България, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
fallback