fallback

Двоен ръст на неконсолидираната печалба на Каолин за полугодието

По-голямата част от ръста идва от реализирани положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти и генерирани извънредни приходи

11:55 | 06.07.07 г.

Неконсолидираната печалба на Каолин АД за полугодието възлиза на 12,107 млн. лв., което представлява ръст от 2,2 пъти спрямо година по-рано, става ясно от отчетите на дружеството, предадени на БФБ-София.
По-голямата част от ръста на печалбата идва от реализирани положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти на стойност 2,55 млн. лв. В резултат на това финансовите приходи се увеличават от 637 хил. лв. към 31 юни 2006 г. до 3,488 млн. лв. за първото шестмесечие на настоящата година. Друга част от ръста се дължи на реализирани извънредни приходи на стойност 2 млн. лв. Припомняме, че Каолин спечели дело за 2 млн. лв. срещу Агенцията за приватизация.
Нетните приходи от продажби бележат ръст от 37 на сто до 50,933 млн. лв. като най-голям дял в тяхната структура заемат продажбите на продукция – 60%, а тези на услуги заемат дял от 25,5 на сто. Увеличението на продажбите е резултат от нарасналата реализация в секторите на строителството, стъклото, санитарната керамика, както и на варовици за сероочистващи инсталации.
 
Без тези еднократни ефекти нетната печалба на предприятието за добив и преработка на кварцов пясък и каолин за полугодието възлиза на 7,557 млн. лв. или 37 на сто повече в сравнение с година по-рано.
Разходите по икономически елементи нарастват с 40 на сто до 42,72 млн. лв., а финансовите разходи бележат спад от 12,85% до 1,594 млн. лв.
Основният капитал на Каолин е 25 млн. лв., след като дружеството осъществи IPO през април и набра 61,84 млн. лв. от 4,58 млн. акции с емисионна цена 13,50 лв. за брой.
Краткосрочните задължения на Каолин намаляват с 34,845 млн. лв., или с 64 на сто спрямо началото на годината. Справка в отчета за паричния поток към края на юни показва, че през периода са погасени 39,036 млн. лв. заеми.
От основна дейност дружеството реализира 4,34 млн. лв. положителен паричен поток, а в края на периода в касата на Каолин има 24,558 млн. лв.
В доклада за дейността на Каолин АД за първото полугодие на 2007 г. от дружеството посочват, че с част от средствата от IPO-то са погасени задължения към обслужващите го банки, а именно Булбанк и Ситибанк.
С останалата част от средствата ще бъдат извършени инвестиции на зелено, покупка на действащи предприятия, машини и оборудване.
Във връзка с това в края на първото полугодие на тази година беше финализирано придобиването на 50,8% от дяловете на украинската компания “ПКСП” ООО. Оборотът на “ПКСП” ООО за финансовата 2006 г. е близо 3 млн. евро, като печалбата преди данъци надхвърля 450 хил. евро.
След придобиването на контролния пакет от дяловете на “ПКСП” ООО ще бъде извършено увеличение на капитала на дружеството, средствата от което ще бъдат използвани за финансиране на строителство на преработвателна фабрика за обогатяване на кварцовия пясък.
След излизането на отчета на Каолин акциите на компанията поскъпнаха до 14,79 лв., като спрямо цената „отваря“ за търговската сесия ръстът по позицията е 4,8 на сто.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 09.09.22 г.
fallback