fallback

Преглед на печата за 6 юли

07:37 | 06.07.07 г.

София ще отдава и паркове на концесия
в. Дневник
 
Столичната община започва постепенно да отдава парковете в града на концесия, обяви зам.-кметът по екология Мария Бояджийска на кръгла маса за бъдещето на зелената система в града. Първи ще е Западният парк и едва когато кметството се увери, че това е добра практика, ще продължи, уточни Бояджийска. Зам.-кметът по екология обяви още, че проект на общината предвижда изграждане на нов парк - Североизточен, който е част от програмата за развитие на северните територии на столицата. Нов парк ще има и в "Зона Б-5" със спортен и СПА център, като се използват минералните води в района. Освен това ще бъдат отпуснати 1 млн. лв. за облагородяване на зелени площи основно в Южния парк.
 
Бургас може да има марина за 100 млн. евро
в. Дневник
 
Около 100 млн. евро ще струва изграждането на яхтено пристанище в района на централния плаж в Бургас. Това сочат разчетите в бизнес плана на инициативния комитет, който си е поставил за цел да осъществи модерния проект. В порта ще могат да акостират около 1700 яхти от среден тип, съобщи председателят му Благовест Бравов. Яхт портът може да бъде построен в срок от 5 години, смятат яхтсмени от града, които представиха детайли от своите анализи за необходимостта от такова съоръжение.
Бизнесмени луднаха по самолети на лизинг
в. Стандарт
 
Самолет на лизинг е новият хит сред българските бизнесмени. Вместо с джип или лимузина, те вече предпочитат да пътуват за среща по въздуха. Предимствата са няколко - не влагаш накуп голяма сума пари, придвижваш се бързо и удобно, избягваш дупките по пътя и задръстванията. Освен това е и много по-евтино отколкото с автомобил - разходът за гориво от София до Солун е 39 лв., а разстоянието се взема за час и 10 мин. Две фирми предлагат у нас лизинг на самолети. Това е дружеството "Уникредит Лизинг" и "Хипо Алп Адриа".
 
Австрийци влагат 200 млн. в имоти
в. Стандарт
 
Австрийската компания Cuubuus ще инвестира над 200 млн. евро в София и Русе. Това съобщи в Русе представителят на компанията за България Михаел Раннахер. Дружеството "Кубус недвижими имоти & развитие България" ООД на австрийската компания Cuubuus подготвя строителство край летище София на 75-метрова бизнес сграда за около 55 млн. евро, а в Русе - на логистичен център върху 80 дка и търговски център за над 150 млн. евро. В София за целта вече е закупен терен, на който ще бъде издигнат Sofia Airport Office Center. На парцела от 15 700 кв. м ще бъде изградена кула с 62 000 кв. м разгъната застроена площ. Ще има 480 открити и 60 закрити паркоместа. Зданието ще бъде офис и хотелски център.
 
Шивашки фабрики се изнасят от България заради протестите
в. Сега
 
Шивашки фабрики заплашиха, че ще изнесат производствата си от България, ще се насочат към съседни държави и ще закрият работните места тук. Предупреждението е на Асоциацията на производителите и износителите на облекло и текстил по повод ескалиращите искания за увеличения на заплати в бранша и ефективната стачка в ''Пиринтекс"-Гоце Делчев. Според работодателите създаденото напрежение е режисирано, а исканията за по-високи заплати не са съобразени с реалните възможности на фабриките.
Министерство гласи еднакви цени на водата за бита и фирмите
в. Сега
 
Регионалното министерство обмисля да уеднакви цената на водата за битови и промишлени нужди в рамките на едно населено място. Това най-вероятно ще стане с новия закон за ВиК, който в момента се пише, заяви вчера зам.регионалният министър Димчо Михалевски на дискусия с представители на местната власт в Гоце Делчев. От няколко дни в региона се вълнуват от повишените цени на водата.
 
Глобяват търговци, ако не изпълнят рекламация
в. Новинар
 
До 3 хил. лв. глоба ще плащат търговците, които са приели рекламация, но не са я удовлетворили до един месец. Това предвиждат приетите вчера промени в Закона за защита на потребителите. За да получат обезщетение потребителите, стойността на стоката трябва да е до 1000 лв., но само ако е ползвана по предназначение и се е повредила, гласуваха още депутатите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:29 | 28.08.22 г.
fallback