fallback

На България й трябват 100 години, за да настигне старите членки на ЕС

Последни сме сред новите членки. На Румъния ще й трябват 45-50 години

15:40 | 05.07.07 г.

Въпреки че новите страни членки на ЕС от Централна и Източна Европа полагат сериозни усилия, за да достигнат старите, пътят пред тях все още е дълъг, сочи проучване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), цитирано от унгарското издание bbj.hu.

Според изчисленията на UCLA на България ще й трябват 100 години, за да постигне стандартите в страните от Западна Европа. Това е и най-дългият срок в проучването. Най-краткият е за Словения, на която ще й бъдат необходими едва 5 години, за да се изравни със старите членки на Евросъюза.

За Унгария нужното време е 30-35 години, за Чехия – 25 години, а за Румъния – между 45 и 50 години.

Данните на UCLA сочат още, че от 1989 досега ЦИЕ е привлякла капитали на стойност 240 млрд. долара.

В началото на 90-те години на миналия век заплатите в региона са били равни на около 7% от тези в Германия или Австрия, а към момента са около 20%, смятат специалистите от щатския университет.

Що се отнася да различия в икономическата структура, проучването сочи, че в старите членки на Евросъюза заетите в малки и средни предприятия формират 50% от работната сила, докато в Източна Европа този процент е значително по-нисък. В някои страни възлиза на едва 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 07.09.22 г.
fallback