fallback

Полицаи тормозели стачкуващите от мини Марица Изток

Полицейските служители са обявили протеста за незаконен и са заявили, че утре със сила няма да допуснат провеждането на протестните действия

16:23 | 03.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Миньорите от мини "Марица изток" заплашват да спрат въглеподаването към ТЕЦ-овете в района, ако полицията предприеме силови действия срещу протеста им. В декларация от двете синдикални организации - на КНСБ и на КТ "Подкрепа", се казва, че полицията е предприела действия за сплашване на протестиращите миньори, които блокираха вчера и днес за един час пътя Русе – Свиленград.

В декларацията се припомня, че исканията на миньорите са за премахване на ДОД върху социалните плащания и за отмяна на държавното регулиране на средствата за работна заплата в дружествата с над 50% държавно и общинско участие, както и за преразглеждане на Кодекса за социално осигуряване и на наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране.

Синдикалните организации припомнят, че за провеждането на протестната акция стачните комитети са уведомили кмета на община Гълъбово и началника на областно пътно управление - Стара Загора, но въпреки това полицейски служители са провели акция, която ръководството на КНСБ окачествява като "акция за сплашване".

Според председателите на стачните комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" в "Мини Мрица-Изток" ЕАД полицейски служители са отправили заплахи към организаторите, взели са личните данни на десет от протестиращите миньори и на представители на централите на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Полицейските служители са обявили протеста за незаконен и са заявили, че утре със сила няма да допуснат провеждането на протестните действия.

Ръководството на КНСБ категорично заявява, че "действията на полицейските служители са недопустими и ограничават конституционното право на протест на работещите в "Мини Марица-Изток" ЕАД". Според синдиката с такива действия само ще се усили напрежението на миньори и енергетици.

От стачните комитети заявяват, че при силови действия от страна на полицията ще бъде спряно въглеподаването към тецовете на "Марица-Изток".

Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще потърсят среща с министъра на вътрешните работи, каза пред журналисти Желязко Христов - председател на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
fallback