fallback

Цената на пшеницата нова реколта достигна 310 лв. за тон

Обикновено цената на пшеницата от новата реколта е по-ниска от тази на старата

14:40 | 03.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Първите сделки за пшеница от новата реколта са на цена 300-310 лв. за тон без ДДС, т.е. цената е същата или малко по-висока от тази на пшеницата стара реколта, съобщиха на пресконференция днес от ръководството на Софийската стокова борса.

Това се случва за първи път от много години насам, тъй като обикновено цената на новата реколта е по-ниска от тази на старата. За сравнение миналата година по това време цената на пшеницата стара реколта е била 200-220 лв. за тон, а на новата – 150-160 лв. за тон.

От стоковата борса обясниха, че тенденцията за повишаване на цените на зърното се наблюдава в световен мащаб, тъй като поради сушата в много страни има по-ниски добиви на пшеница, а освен това зърното вече се използва и като енергийна култура.

Като цяло качеството на пшеницата в България е добро. В момента цените на пшеницата в Русия и Украйна, от които се влияе и цената у нас, са в рамките на 210-220 долара за тон. Цената на хлебната пшеница в САЩ е 228 долара за тон, във Франция – 222 долара, а в Германия – 212 долара.

Към момента цената на брашно тип 500 в чували от около 50 кг е сравнително ниска – около 450 лв. за тон, като обикновено съотношението на цената на брашното към цената на зърното е 2 към 1, т.е. има тенденция цената на брашното да достигне 600 лв. за тон без ДДС, отбелязаха от стоковата борса.

Що се отнася до цената на царевицата към момента тя бележи спад, като в САЩ е 153 долара за тон, а в Украйна – 200 долара за тон.

На въпрос на Investor.bg относно цената на захарта и олиото у нас от борсата посочиха, че въпреки тенденцията в световен мащаб цената на захарта да спада, у нас тя продължава да се покачва, а цената на олиото и у нас, и в чужбина ще продължава да расте поради нарастване на цената на маслодайния слънчоглед, който през последните години се използва и като енергийна култура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 05.09.22 г.
fallback