fallback

Преглед на печата за 3 юли

07:57 | 03.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Преговорите за заплати - спор за формулата

в. Дневник

Между 6 и 18% варират предложенията на работодателите и синдикатите за растеж на доходите в реалния сектор през тази година. От тези изходни позиции днес започват преговорите между шестте национално представителни работодателски организации и двата профсъюза. Очертава се спор за формули и методики за определянето на процентите, които ще са само препоръчителни за реалния сектор и ще са основа за нови преговори, но вече по браншове и по предприятия. Изходната позиция на работодателските съюзи за преговорите, които започват официално днес, е близка до препоръчаното от премиера Сергей Станишев увеличение с 9.6 и 12 на сто.

Производителите на храни: Чуждестранните вериги затягат изискванията си към доставчиците

в. Дневник

Чуждестранните търговски вериги са въвели допълнително изискване към някои от своите доставчици за сертифициране по "Ай Еф Ес" (IFS - International Food Standart), което оскъпява разходите на компаниите и затруднява работата им, съобщиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Сертифицирането е задължително за всички доставчици на продукти със собствени марки и се явява като допълнително изискване към задължителните HACCP и ISO. Стандартът "Ай Еф Ес" до известна степен дублира наложените от ЕС изисквания за безопасност на храните и увеличава разходите на доставчиците, коментираха от КРИБ.

Строителството на язовири се възобновява

в. Дневник

Петгодишна програма за доизграждане на язовирите в страната започва да се осъществява от 2008 г., съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Целта е да се осигури водният баланс и да се реши проблемът с питейната вода, допълни той. Финансирането ще става със средства от Световната банка и от бюджета. По данни на екоминистерството над половин милион души у нас са заплашени от воден режим. Най-сериозен е проблемът в морските и планинските курорти заради презастрояването. Междувременно повече от 30-населени места в Шуменска област вече са на режим.

Длъжниците на държавата може да лъснат в интернет

в. Сега

Имената на граждани, които не са си платили дълговете към различни държавни ведомства и са предадени на Агенцията за държавни вземания, да се оповестяват публично. Тази идея е обсъдена вчера на среща между директорката на агенцията Венцислава Петкова и премиера Сергей Станишев. Тя е част от инициативата на Станишев за повече приходи в хазната. Вчера митниците и данъчните са му връчили доклади с мерки за повишаване на събираемостта, но засега те са тайна за обществеността.

Световната банка: Сложете плосък данък

в. Стандарт

Да се въведе плосък данък, се препоръчва в доклад на Световна банка, озаглавен "Фискална политика и икономически растеж". Въвеждането на плоски данъци върху доходите имаха положителен ефект в Източна Европа, заяви Трейси Лейн, старши икономист в Световна банка и съавтор на доклада. Плоският данък може да помогне за икономическия растеж, гласи документът. Според Лейн плоският данък върху доходите трябва да е съпътстван с модернизиране на данъчната администрация и намаляване на облагането на труда.

"Бунге" закрива производството, но ще търгува със зърно и слънчоглед

в. Дневник

Мултинационалната компания "Бунге", която закрива производството си на олио в Добрич, остава в България, като ще развива активно търговията със зърно и слънчоглед. Това заяви изпълнителният директор на "Бунге България" Цветан Илиев по повод преструктурирането на компанията. В бъдеще е възможно компанията да инвестира в нова рафинерия, която да бъде изградена на дунавския бряг в България или Румъния, но това още не е решено. Миналата седмица мениджърите са постигнали съгласие с работниците, които протестираха срещу ниските компенсации от закриването на завода.

Хижи сменят звездите с еделвайси

в. Стандарт

От един до три еделвайса вместо звезди ще обозначават категориите на туристическите хижи и прилежащите им заведения. Това гласи публикувана вчера в Държавен вестник наредба. Еделвайсите се дават безсрочно, но могат да бъдат променени или отнети при влошаване на условията, разширение или по искане на собственика. Всички хижи трябва да предлагат на гостите си чисти чаршафи, завивки, пердета, огледало и общо помещение с телевизор и забавни игри.

Инвестират 11 млн. евро в нов център на "Пежо"

в. Новинар

Инвестиция от над 11 млн. евро е направила компанията "София Франс Ауто" в изграждането на нов фирмен комплекс. Това е третият център на "Пежо", който се открива в София, съобщиха от компанията. Той се намира на бул. "Ботевградско шосе" No. 459. Новият комплекс е с разгъната застроена площ от 14 140 кв.м и е построен за 9 месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 13.09.22 г.
fallback