fallback

Битовите потребители вече могат сами да договарят цената на тока

До момента крайните цени на електрическата енергия за бита и малките фирми се определяха от ДКЕВР и бяха единни за всички

17:36 | 02.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

От 1 юли 2007 г. е в сила пълна либерализация на пазара на електроенергията у нас, т.е. теоретично всяко домакинство или малка фирма може да договори индивидуални условия за доставка на електроенергия с лицензиран от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) търговец, съобщават от регулатора.

До момента крайните цени на електрическата енергия за бита и малките фирми се определяха от ДКЕВР и бяха единни за всички потребители. Освен това клиентите не можеха да избират и между различни доставчици на услугата, ползваха съответното електроразпределително предприятие, което оперира в региона.

С отварянето на пазара на електрическа енергия се дава възможност на битовите потребители сами да договорят цените и условията за доставка на ток от различни търговци.

Така те могат да получават електроенергията си на по-ниски цени от тези, които ползват в момента, да предоговорят по-добри условия на доставка от досегашните – времето за отстраняване на аварии, период на отчитане и заплащане на потребената електроенергия, обезщетения и компенсации.

Индивидуалните условия на доставката могат да бъдат договорени само с лицензиран от ДКЕВР търговец на ток, който заменя досегашния снабдител на електроенергия. Към настоящия момент ДКЕВР е издала над 20 лицензии на фирми за търговия с електрическа енергия, които могат да оперират на свободния пазар.

Прехвърлянето към нов доставчик на електроенергия става при липса на стари задължения и без допълнителни такси. Желателно е потребителите предварително за проучат договорите, които търговците им предлагат, както и да обърнат внимание на вида на договора, с който ще бъдат представлявани пред електроразпределителното дружество, съветват от ДКЕВР.

Домакинствата, които не желаят да изберат нов доставчик или не договорят по-добри индивидуални условия, ще получават електрическа енергия на цени, определени от ДКЕВР от досегашния доставчик, които от от 1 юли 2007 г. за битовите потребители са 15,7 ст./кВтч през деня и 10 ст./кВтч през нощта с вкл. ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 10.09.22 г.
fallback