fallback

Щатска компания инвестира общо 40 млн. долара в находище за газ край Плевен

10 млн. долара вече са изразходвани за проучването до момента, продължило 7 години

16:07 | 02.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Direct Petroleum започна сондажни работи днес край плевенското село Девенци на голямо находище с природен газ. Предварителните проучвания показват, че то е няколко пъти по-голямо от Чиренското, което има 3 млрд. куб. метра природен газ. Компанията е предвидила да инвестира общо около 40 млн. долара.

10 млн. долара вече са изразходвани за проучването до момента, продължило 7 години, включително и чрез сателит. Между 15 и 20 млн. долара ще бъдат изразходвани за сондажа за достигане проектната дълбочина от 5 500 метра. Сондажът трябва да достигне суровината за три-четири месеца. Ако всички прогнози се потвърдят, ще последват още поне два сондажа за добива. Очаква се находището да бъде експлоатирано над 10 години, съобщиха от фирмата инвеститор.

Първият сондаж Р-1 бе открит лично от президента и собственика на компанията Едуард Генделман и от министъра на вътрешните работи Румен Петков, съобщи БТА.

 

Министър Петков заяви, че волята на България е да има собствена и независима енергийна система и самостоятелност. Искаме страната ни да се утвърждава не само като разпределител, но и като страна, която добива и произвежда енергия, подчерта той. Министърът добави, че новото находище ще позволи да се развива региона като икономически независим с много нови работни места. Само до момента са разкрити 100 работни места, посочи Петков.

Изпълнители на сондажните дейности са турските фирми "Аладин Идъл Ист" и " Гюней Илдазъ". Сеизмичните проучвания, извършени от полски фирми през 2002 г., са доказали наличието на газ, както и на нефт, но в по-горните слоеве. Според предварителните проучвания залежите са разклонения на цяло находище, разположено на територията на Южна Румъния и Северна България. За построяване на сондата с прилежащата инфраструктура е получена концесия от държавата.

Американската компания е специализирана за проучване и добив на нефт и газ. Има обекти в САЩ, Северна Африка и Централна Европа. В своята дейност тя затваря напълно целия цикъл при проучването, добива и експлоатацията на енергийните източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 12.09.22 г.
fallback