fallback

Беларус иска да прави трактори и да продава автобуси у нас

От 2006 г. беларуска селскостопанска техника се сглобява в Румъния и сега се анализират ефектите след започването на производството и отражението му върху българския пазар

13:30 | 02.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Беларус се интересува от възможностите за разкриване на производство за сглобяване на селскостопанска техника в България и от продажба на автобуси и тролейбуси у нас. Това каза посланикът на Беларус Вячеслав Качанов, цитиран от БТА.

От 2006 г. беларуска селскостопанска техника се сглобява в Румъния и сега се анализират ефектите след започването на производството и отражението му върху българския пазар.

Беларуски компании планират да разработят в България дилърски мрежи за продажба, гаранционна и следгаранционна поддръжка на тролейбуси и автобуси, които са разработени в партньорство с германската МАН.

Първоначално се предвижда доставки на малки серии, предимно за големите български градове.

На този етап между двете страни преки инвестиции няма, посочи дипломатът. Стокообменът за миналата година е бил 66 млн. долара, като ръстът спрямо предходната година е бил 46 на сто. Беларус изнася за България главно трактори, тежкотоварни автомобили.

През миналата година България е била посетена от 23 хил. беларуски туристи. За първи път е осъществен зимен чартър от Беларус през тази година, като в Пампорово са прекарали зимната си ваканция около 150 души.

Авиокомпаниите, които чартират между Минск, Варна и Бургас, са подписали споразумение за 20-процентен ръст на броя на полетите през 2007 г.

Беларус планира да строи атомна централа, каза дипломатът и допълни, че това решение е взето тази година във връзка с проблемите с доставките на енергоносители от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 12.09.22 г.
fallback