fallback

Над 1 млрд. евро за изграждане на трансевропейските транспортни коридори

Модернизацията на жп линията Видин-София-Кулата ще струва 320 млн. евро, изграждането на автомагистрала Струма – 600 млн. евро

12:45 | 02.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

По оперативна програма Транспорт във връзка с изграждането на проекти за развитие на трансевропейската транспортна мрежа, минаваща през България, се предвиждат общо над 1 млрд. евро от европейските фондове, каза днес по време на презентацията си на тема „Европейската транспортна политика в България“ зам.-министърът на транспорта Весела Господинова.

По-конкретно модернизацията на жп линията Видин-София-Кулата ще струва 320 млн. евро, изграждането на автомагистрала Струма – 600 млн. евро, а подобряването на корабоплаването по река Дунав – 138 млн. евро.

Общата стойност на средствата по оперативната програма за България за периода 2007-2013 г. е 2,3 млрд. евро, като 1,6 млрд. евро от тях получаваме безвъзмездно от ЕС, а останалата сума е национално съфинансиране.

Оперативна програма Транспорт е единствената от програмите за България, на която вече са определени бенефициентите, каза в началото на форума „Векторно-оперативна програма Транспорт – възможности и предизвикателства“ министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Това са Национална компания „Железопътна инфраструктура“, Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Изпълнителна агенция „За проучване и поддържане на река Дунав“ и Столична община чрез Метрополитен ЕАД.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Майкъл Хъмфрис посочи, че по всяка вероятност оперативна програма Транспорт ще бъде утвърдена от комисията през септември или октомври.

По програма Транспорт най-много средства – близо 50 на сто, ще бъдат използвани за развитие на пътната инфраструктура, около 30 на сто ще са за развитие на жп инфраструктурата, а 10,5% – за подобряване на интермодалността и превозите на пътници и товари, посочи ръководителят на дирекция „Координация на програми и проекти“ към министерството на транспорта Нели Йорданова.

Проектите, за които ще бъдат отделени най-много средства, са изграждането на автомагистрала Струма и част от автомагистрала Марица. Общата индикативна стойност за реализиране на проектите на пътната инфраструктура по трансевропейските и основни национални транспортни оси възлиза общо на близо 990 млн. евро.

Що се отнася до развитието на жп инфраструктурата у нас общата индикативна стойност на проектите възлиза на 580 млн. евро, като най-много средства – 320 млн. евро, се предвиждат за модернизацията на линията Видин-София. Средствата по реализация на жп инфраструктурни проекти ще бъдат осигурени чрез Кохезионния фонд и национално съфинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
fallback