fallback

Софиянци вече могат да паркират с sms

Sms-паркирането ще стане валидно за всички паркинги, влизащи в "синя зона", до октомври

10:45 | 02.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

От днес в София е възможно паркиране с sms, като чрез изпращането на текст с регистрационния номер на автомобила на кратък номер "1302" до МТел и Глобул ще може да се плаща таксата за паркиране за един час, което досега ставаше само чрез талони.

Sms-паркирането ще стане валидно за всички паркинги, влизащи в "синя зона", до октомври, заяви при представянето на новата услуга кметът на София Бойко Борисов.

След 18.00 ч. няма да има изискване за паркиране с sms в "синя зона", поясни заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов.

Услугата ще може да се ползва в три зони. Първата зона включва - трите дъги на пл. "Ал. Невски", по ул. "Московска" - срещу паметника на Васил Левски и по ул. "Оборище" (между бул. "Васил Левски" и ул. "Дунав"). Втората зона е пл. "Народно събрание" и локалното платно на бул. "Цар Освободител", а третата зона включва бул. "Македония" (от бул. "Христо Ботев" до пл. "Руски паметник"). На тези зони ще бъдат поставени указателни табели, че може да се паркира и със sms.

Цената за паркиране в "синята зона" за 1 час остава 1 лв. Освен нея ще се заплаща и стойността на sms-а по тарифния план на абоната. Гражданите ще могат да си купуват и талони от служителите на "Паркинги и гаражи" ЕАД.

След изпращането на sms-а абонатът ще получава обратно съобщение, че може да паркира. Пет минути преди края на времето за паркиране той ще получава второ, че времето изтича и трябва да премести колата си или да изпрати повторно sms, или да си купи талон за паркиране в "синя зона".

"Паркинги и гаражи" ЕАД има намерение да увеличава зоните за паркиране с по три на седмица. Тази седмица стартът е само за трите зони, за да се тества системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 10.09.22 г.
fallback