fallback

Преглед на печата за 2 юли

07:48 | 02.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд: България избърза със свалянето на корпоративния данък
в. Дневник
 
Тази година не беше най-подходящият момент да се намали корпоративният данък от 15% на 10%, заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) за Европа Майкъл Деплер по време на представянето на последния доклад за България на "Оксфорд бизнес груп".
 
Според Деплер икономическата ситуация е много благоприятна, има силно вътрешно търсене, а инвеститорите са считали страната за привлекателна дори и с по-високия корпоративен данък и затова намаляването му е можело да се отложи, без това да доведе до големи трудности. Освен това според Деплер корпоративният данък има много по-малко значение за инвеститорите в сравнение с други много по-важни фактори, които изискват големи публични разходи, които от своя страна изискват и по-големи приходи от данъци в бюджета.
 
Евтините стари коли внасяни незаконно
в. Сега
 
Голяма част от внесените от началото на годината рекордни количества коли втора ръка са внесени незаконно. Това заяви по "Неделя 150" вчера шефът на Асоциацията на вносителите на автомобили Анастас Тодоров. Той призова Националната агенция по приходите (НАП) да направи масирани проверки на автокъщите, тъй като те често практикуват оформяне на продаваните коли като внос от физически лица. От 1 януари тази година именно вносът на употребявано возило от физическо лице е освободен от ДДС и тази мярка се счита за основната причина за оживлението в продажбите им. По данни към края на май вносът на стари коли от началото на годината е преминал 124 000, докато за същия период на миналата е бил около 60 000 коли, а за цялата 2006 г. - 142 000.
 
"Метро" притисна родните производители на храни
в. Сега
 
Големите търговски вериги са започнали да притискат родните доставчици на хранителни стоки с нови изисквания за качество, извън тези, налагани от ЕС. Това съобщи Владко Златев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
 
Ръководството на хипермаркетите "Метро" са предупредили доставчиците, че ще продължат да работят с тях само ако се снабдят със сертификат за качество IFS, независимо дали вече имат ИСО 9001. "IFS е техен собствен стандарт, който съдържа в себе изискванията на ИСО и до известна степен се препокрива", каза Златев. Той обаче ще вкара в нови разходи българските производители. От "Метро" се запознаха подробно с твърдението на Златев, но не пожелаха да го коментират.
 
Предлагат 10% данък за доходи до 3000 лева
в. Новинар
 
Доходите до 3000 лв. да се облагат с данък от 10%. Това предложи вчера по бТВ шефът на бюджетната комисия Петър Димитров. Мотивите за това предложение са, че 1400 евро е средната заплата в Европа. Доходите над 1500 евро пък трябавло да се облагат с 24%, което представлява две средни европейски заплати.
 
У нас доходите над 3000 лв. не се получават от физически лица, голямото потребление на забогателите българи минава през фирмата и това не се облага като доход на физическо лице, коментира Димитров. По думите му системата данък общ доход да е 10% е изчистена и проста за приложение. Ако идеята се реализира, за хората с доходи между 200 и 400 лв. данъкът ще се вдигне, но за тях щяло да се търси допълнително решение. В бюджетната сфера заплатите могат да се повишат с разликата, която ще се получи от увеличаването на налога. С частните работодатели трябвало да се правят споразумения. 
 
Двойно повече заявки за търговски марки
в. Дневник
 
Нов рекорд при заявяването на търговски марки отбелязва Патентното ведомство в отчета си за 2006 г. Постъпили са над 16 хил. заявки от български и чуждестранни фирми, които искат да запазят името на фирмата или продукта си на територията на България и в чужбина. За последните пет години се е удвоил броят на българските компании кандидати.
 
Подготовката за присъединяването към ЕС, засилената конкуренция и повишената правна култура са сред основните причини за увеличената активност на фирмите, коментира председателят на Патентното ведомство Костадин Манев. Българските предприемачи са по-активни при националната регистрация на марката си. Приблизително 6:1 е съотношението между заявките на местни и на чуждестранни фирми за регистрация в България.
 
По-скъпият ток обърква стари и нови сметки
в. Сега
 
Поскъпването на тока от 1 юли ще доведе до бъркотия в графика и сметките за плащане. Само два месеца след като близо 2 милиона потребители в западната част на страната бяха объркани от нови срокове за отчитане и плащане на тока, местната компания ЧЕЗ пак променя графика.
 
Извънредно отчитане на електромерите ще направят и EVN и E.ON, които обслужват останалата част от страната. И двете компании обявиха, че ще проверяват консумацията между 1 и 8 юли и онези, които обичайно плащат след 8-о число на месеца, ще се издължат поне 2-3 седмици по-късно. От вчера цената за битова еленергия се увеличи със 7,5%.
 
Датчани влагат 3 млн. евро във вилно селище в Бяла
в. Стандарт
 
3 млн. евро е датската инвестиция във вилното селище Sun Village в Бяла, което беше открито вчера, съобщи изпълнителният директор на комплекса Хенрих Мадсен. В селището има 18 вили, допълва БТА. Всичките са продадени, като една от вилите е купена от парламента на Дания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
fallback