fallback

Преглед на печата за 29 юни

07:45 | 29.06.07 г.

7 минути България е била пред енергийна катастрофа
в. Сега
 
НЕК призна, че в сряда между 16.49 и 16.56 часа българската енергийна система е била пред колапс. По това време между източната и западната част на страната не е имало енергийна връзка, тъй като главният 400-киловолтов далекопровод, който опасва страната като пръстен, е бил прекъснат. Това се случило най-напред заради пожар в района на Самоков, но тогава автоматично се включили резервни варианти. В късния следобед обаче същият електропровод е бил прекъснат и между Бургас и Варна като причините за това тепърва ще се изясняват. Ситуацията била спасена благодарение на Румъния, Гърция и Сърбия, които ни доставили в продължение на 6 часа около 500 мегавата.
 
Откриха петрол под Червен бряг
в. Стандарт
 
Американци откриха петролно езеро под Червен бряг. Това обяви областният управител на Плевен Цветко Цветков. Проучвателните работи на щатската компания "Дайрект петролиум" край село Девенци ще започнат в понеделник. Сондите ще достигнат находището, което е на дълбочина над 5 хил. метра. То е проучвано една година, а подизпълнители са турските фирми "Аладин Идъл Ийст" и "Гюней Илдазъ", обясни Цветков. Нефтените залежи край Девенци са открити със специален сеизмичен метод, разработен от "Дайрект петролиум", обясниха експерти. Американската компания всъщност е собственост на руснаци, но е регистрирана в Щатите с руски капитали.
 
Бюджетът за чистота в София няма да се вдига
в. Новинар
 
Столична общината не приема исканията на концесионера на чистотата в София "Екуест" за увеличаване на бюджета със седем милиона лева за почистване на града. Това стана ясно по време на заседанието на Столичния общински съвет вчера. От градския парламент казаха, че исканията на концесионера за увеличение на цените за сметосъбиране и сметоизвозване с 13,42% са абсолютно неприемливи. Преди два дни стана ясно, че "Екуест" иска увеличение на бюджета със седем милиона.
 
Бизнес център ще замени пивоварния завод във Варна
в. Дневник
 
Бизнес и логистичен център с разгърната застроена площ от близо 90 хил. кв.м ще бъде изграден на мястото на пивоварния завод във Варна. Това съобщи собственикът на "Булбрю" АД - компанията, производител на бирата с марките "Варна", ММ, "Леденика" и "Хаберман", Михаил Миков. Строителството на центъра ще отнеме две години, а инвестицията ще бъде в рамките на 45 - 50 млн. евро, каза Михов.
51 столични автобусни линии ще стават частни
в. Новинар
 
51 линии от автобусния транспорт на София ще бъдат отдадени за ескплоатация на частни фирми. Това предложение беше внесено от транспортната комисия към Столична община и беше прието от Столичния общенски съвет по време на неговото заседание вчера. От градския парламент обясниха, че линии ще бъдат само отдадени на ползване, а не приватизирани. Изборът на фирма, която да ги експлоатира, ще става чрез конкурс. Заедно с решението за отдаването на линиите е записано, че към кандидатите, които ще ги ползват, ще бъдат поставени изисквания за трудова заетост.
 
Съдът остави адвокати и нотариуси без ДДС
в. Стандарт
 
Нотариусите, адвокатите и частните съдебни изпълнители временно няма да плащат ДДС за дейността си. Това определи вчера състав на Софийския административен съд, който спря временно начисляването на налога. Делото в САС е образувано по жалба на Камарата на частните съдебни изпълнители и Висшия адвокатски съвет срещу указание от директора на Националната агенция за приходите Мария Мургина. Според указанието нотариусите, адвокатите и частните съдия-изпълнители трябва да плащат ДДС. САС ще се произнесе по същество на 12 юли.
 
Три плажа се дават на концесия без търг или конкурс за 11 години
в. Сега
 
Три плажа се дават на концесия без търг или конкурс за 11 години, реши кабинетът вчера. "Хелио-тур-с" АД, гр. Созопол, ще бъде концесионер на къмпинг "Златна рибка", община Созопол. "Лазурен бряг" АД е определен за концесионер на морски плаж къмпинг "Нестинарка", община Царево. "ИТС 2005" АД пък ще бъде концесионер на "Стамополу-Перла", община Приморско. Кабинетът отказва да бъде продължен концесионният договор за плаж "Река Вая", Несебър, с правоприемника на концесионера "Голф хотели" АД. Концесионер от 2001 г. е "Динамо хотели" ЕООД - Сливен.
 
БНТ ще получи 3 млн. лв. за цифровизация и запазване на архивния фонд
в. Дневник
 
Българската национална телевизия ще получи 3 млн. лв. от Министерството на финансите, реши правителството. Средствата ще бъдат за цифровизация и запазване на архивния фонд, както и за доизграждане на Студио 1.Субсидията е предвидена в резерва за структурни реформи в централния бюджет за 2007 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 22.08.22 г.
fallback