fallback

Кирилицата може да бъде въведена в изписването на домейни до 2010 г.

Възможността за изписване на интернет адресите на кирилица се реализира с българо-корейски проект

13:44 | 28.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Кирилицата може да бъде въведена в интернет комуникациите до 2010 година, още повече че българският език става един от официалните в Европейския съюз. Това заяви председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков на среща днес с Го Кун, който е бил премиер на Южна Корея в периода 2003 – 2004 година, изпълняващ длъжността президент през 2004 и два пъти кмет на столицата Сеул.

Го Кун е на частно посещение в България във връзка с удостояването му с титлата Доктор Хонорис Кауза на СУ”Св. Климент Охридски”.

Възможността за изписване на интернет адресите на кирилица се реализира с българо-корейски проект, който е стартирал преди около година, уточниха от ДАИТС за Investor.bg.

България ще използва корейския опит и в разработване на стратегията за широколентов достъп до интернет и електронни услуги, посочи председателят на агенцията. „Като политик, който има основна заслуга за прокарването на високоскоростен интернет до всеки корейски дом, г-н Го посъветва в България този въпрос да се реши комплексно - още при проектирането и построяването на новите сгради“, заявяват от ДАИТС.

Според Го Кун България има добри перспективи за развитие на сектора на информационните технологии, „съдейки по управленския състав на държавата агенция и по наличието на добри ИТ специалисти в страната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 09.09.22 г.
fallback