fallback

Екоминистерството издава над 240 комплексни разрешителни до ноември

До момента са издадени 118, на 15 предприятия са отказани разрешителни, като 12 от тях са подали документи наново и са в повторна процедура

15:30 | 27.06.07 г.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да издаде в срок до 30 октомври над 240 комплексни разрешителни. До момента са издадени 118, на 15 предприятия са отказани разрешителни, като 12 от тях са подали документи наново и са в повторна процедура. Това съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.
За металургичния комбинат „Кремиковци”, на който през април беше отказано издаването на комплексно разрешително, от 8 май тече повторна процедура, е уточнил заместник-министър Чавдар Георгиев. Той е изразил надежда до 30 октомври да бъде издадено комплексно разрешително на предприятието.
„Искам обаче да подчертая, че това е двустранен процес и много зависи от активността на самия оператор, от това какви програми представя и какви ангажименти поема“, е казал пред журналисти Георгиев.
По думите му всички, които са получили откази до момента, могат да кандидатстват повторно. Тези, които не получат до 30 октомври комплексни разрешителни, принципно могат да продължат да работят, докато им се издадат, като е възможно да им бъдат налагани санкции. Крайната мярка е частично или пълно принудително изключване на мощности.
На ТЕЦ-овете „Марица-Изток” 2 и 3, които имат издадени комплексни разрешителни, но закъсняват с монтирането на сероочистките, се налагат санкции, е казал още Георгиев.
На ТЕЦ „Марица-Изток” 2 са наложени две санкции по 50 хил. лв. и една от 10 хил. лв. за неспазване на комплексното разрешително.
На ТЕЦ „Марица-Изток” 3 са наложени една санкция от 100 хил. лв. (толкова е максималната по закон), три по 50 хил. лв. за неспазване на комплексното разрешително и текуща санкция от 20 хил. лв. за замърсяване на въздуха. Също така на двата ТЕЦ-а са налагани и редица еднократни санкции, както и ограничения на мощностите.
Днес десет предприятия получиха комплексни разрешителни от МОСВ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 26.08.22 г.
fallback