fallback

ЕС насърчава използването на „интелигентната енергия“

Кредитната линия за ЕЕ и ВЕИ има за източници за финансиране ЕБВР и пул от седем български банки с администратор ЕБВР, обясниха от МИЕ

14:31 | 26.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Все повече форми за насърчаване ще се прилагат и ще се влагат повече средства за развитие на енергийната ефективност и получаване на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), стана ясно по време на днешната конференция „Интелигентна енергия – Европа II“, организирана от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Енергоспестяващите технологии в България, които държавата насърчава в момента, са насочени главно за приложение от общините и градския транспорт, каза в началото на форума зам.-министър Галина Тошева.

Кредитната линия за енергийна ефективност (ЕЕ) и ВЕИ има за източници за финансиране ЕБВР и пул от седем български банки с администратор ЕБВР, обясниха от министерството. Досега чрез нея са финансирани у нас 83 проекта на обща стойност 81,6 млн. евро, като 8,5 млн. евро са безвъзмездно финансиране. Очаква се годишно чрез тези проекти да бъдат спестявани над 58 хил. мегаватчаса електроенергия и над 447 хил. мегаватчаса топлинна енергия, а отделянето на въглеродни емисии да намалее с близо 360 хил. т.

Кредитната линия за ЕЕ в жилищни сгради има същите източници на финансиране, като средствата се използват главно за изолация на стени, подове, покриви на сгради, енергоефективни газови котли, слънчеви колектори за топла вода и др. До момента по този начин са финансирани 8109 проекта на обща стойност 11,6 млн. евро, като 2 млн. евро от тях са безвъзмездно финансиране. Годишният очакван ефект на проектите е да бъде спестен еквивалентът на 53 хил. мегаватчаса електроенергия и намаляване на въглеродните емисии с над 79 хил. т.

Представителят на Изпълнителната агенция по програма „Интелигентна енергия – Европа“ към ЕК Уилям Гилет представи пред присъстващите на форума същността на програмата и начина на подбор на проектите, които тя финансира. Лекторът подчерта, че по програмата не се финансира закупуването на машини и съоръжения, а целта е да се създадат условия за бизнес с приложение на ВЕИ и енергоефективни битови уреди и др.

За тази година агенцията разполага със средства в размер на 52 млн. евро. Приемането на проекти по програмата е започнало в края на април и ще приключи в края на септември. Предвижда се да бъдат финансирани безвъзмездно до 75% от разходите на около 65 проекта. Уилям Гилет поясни, че от подаването на даден проект в агенцията до пълната му реализация минават средно 3-4 години. Изрично условие за одобряване на даден проект е в него да участват поне 2-3 европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 26.08.22 г.
fallback