fallback

Регистрираха продажбата на 6,5 млн. акции от IPO-то на ПИБ в 128 сделки

Сключените регистрационни сделки са с 65 инвестиционни посредника

17:05 | 25.06.07 г.

На регистрационен сегмент днес бяха сключени 128 сделки, с които беше регистрирана продажбата на 6,5 млн. акции на Първа инвестиционна банка, част от IPO-то за общо 16,5 млн. акции. Продавач на книжата е Първа финансова брокерска къща.  

Днес бе първият ден за вторична търговия с акциите на дружеството, като същевременно бяха осъществени и регистрационните сделки. Сключените регистрационни сделки са с 65 инвестиционни посредника. Разпределени са в три групи - първият тип е за собствена сметка, вторият - за сметка на клиенти и третият - за сметка на клиенти при попечител (обикновено такива са взаимните фондове, пенсионните фондове и чуждестранните инвеститори). За всеки клиент при попечител се сключва отделна регистрациионна сделка, тоест не е възможно всички клиенти при попечител да са в една сделка.

Например ПФБК днес е сключила 27 сделки, при които е купувач. Може да се предположи, че посредникът не е купувал за собствена сметка, защото все пак той продава 6,5 млн. акции и не е логично да стои от двете страни на сделката, защото реално няма да има прехвърляне на собствеността. Вероятно една сделка е за клиенти, които не са при попечител и в останалите 26 сделки купувачи са взаимни фондове, пенсионни фондове и чуждестранни инвеститори с попечител. Попечителските услуги се предоставят от банки като ING, Булбанк, ОББ и др. Попечителските услуги предоставят сигурност при съхранение на активите, надежден сетълмент с активите под попечителство, строги вътрешни процедури за обработка на сделките с ценни книжа и строго регламентиран достъп до данните, събиране на дивиденти и други доходи, разнообразна пазарна информация и др. Само новоиздадените 10 млн. акции от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка се търгуваха днес, както писахме в четвъртък миналата седмица. В проспекта за първично публично предлагане на акции от ПИБ е записано, че на всеки акционер ще бъдат разпределени 1/3 стари и 2/3 нови акции, като не е задължително това условие да бъде спазено. На практика е проведено проучване сред инвеститорите и на тези, които не искат да продават веднага, са разпределени съществуващи акции, които ще бъдат налични за търговия в четвъртък (28 юни).

Развитието на търговията с акциите на Първа инвестиционна банка можете да следите и дистанционно чрез услугата SMS проверка на Investor.bg, която дава цената на последната сделка, най-добрата оферта купува, най-добрата оферта продава и обема до момента на проверката.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 08.09.22 г.
fallback