fallback

Стартира процедурата за приватизация на БМФ

Очаква се победителят в конкурса, в който няма да се плаща с компенсаторки, да бъде обявен през второто тримесечие на 2008 г.

12:32 | 25.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Агенция за приватизация (АП) официално обяви днес старта на процедурата за приватизация на Параходство Български морски флот (БМФ) ЕАД Варна. Изпълнителният директор на агенцията Тодор Николов посочи, че конкурсът ще се проведе на два основни етапа. До 20 август е срокът, в който желаещите компании и консорциуми могат да закупят документи за участие в процедурата. До 10 септември закупилите документи трябва да подадат в АП документация, удостоверяваща съответствието с изисквания в конкурса.

Агенцията трябва да обяви до 28 септември кои са допуснатите за участие в конкурса кандидати. Те трябва да подадат своите предварителни оферти до 18 октомври.

Николов прогнозира, че по всяка вероятност до края на годината ще започне втората фаза на конкурса, а окончателният победител ще бъде обявен през второто тримесечие на следващата година.

От АП посочиха, че строго ще се придържат към обявените вече критерии в стратегията за приватизация на БМФ.

Стратегията предвижда продажба на 70% от капитала на дружеството с опция за изкупуване и на останалата част през следващите години. Купувачът трябва да е юридическо лице - търговец, който да е наел кораби за насипни или генерални товари с общ бруто регистър тона, не по-малък от 1,3 млн. тона за всяка от последните три години, и да представи писмо за ангажимент за финансиране, издадено от банка с кредитен рейтинг най-малко А3 по скалата Moody's.

Когато кандидатът е консорциум, той трябва да отговаря на същите финансови изисквания, като консорциумът се състои от стратегически инвеститор с преобладаващо участие.

Покупната цена на продаваните акции трябва да бъде оферирана и заплатена в лева или в евро, като няма да се допуска заплащане с непарични платежни средства.

На въпрос на Investor.bg Николов уточни, че в момента БМФ притежава 71 кораба на средна възраст 20 години. В същото време флотът е направил заявка за закупуване на 3 нови кораба от българска корабостроителница и на един втора употреба на възраст до 10 години.

Шефът на АП допълни, че що се отнася до неоперативните активи на БМФ, с тях ще се разпорежда Министерство на транспорта.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 22.08.22 г.
fallback