fallback

Глоба от 50 хил. лева при неприсъединяване на производител на ток от ВЕИ

При повторно нарушение санкциите са в трикратен размер

10:32 | 23.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Солидни глоби се предвиждат във влезлия в сила преди дни Закон за използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), алтернативни енергийни източници (АЕИ) и биогорива, в случай на отказ от приоритетно присъединяване към съответната мрежа.
 
Глоба от 50 хил. лева заплашва енергийно предприятие – преносно или разпределително, което не присъедини приоритетно производителя на електроенергия от ВЕИ и АЕИ, гласят разпоредбите на закона. Когато присъединяването не стане в определените срокове – до 3 месеца от подаване на писмено заявление от производителя, санкцията е 30 хил. лева.
 
При повторно нарушение санкциите са в трикратен размер.
 
Освен това разпределителното предприятие е длъжно да присъедини към мрежата си всеки производител на електроенергия от ВЕИ, който е и потребител на ток за битови нужди.
 
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ежегодно до 31 март определя преференциални цени за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и АЕИ, с изключение на енергията, произведена от ВЕЦ с мощност до 10 мегавата.
 
Законът задължава общественият доставчик и съответно крайните снабдители да изкупуват цялото количество енергия, произведена от ВЕИ и АЕИ.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
fallback