fallback

Икономисти: Има възможност за намаляване на осигуровките

Според Industry Watch, Института за пазарна икономика и Институт „Отворено общество“ осигурителната тежест може да бъде понижена до 33% от работната заплата

11:50 | 21.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Има фискална възможност за намаляване на осигурителната тежест от 36 на 33 на сто, казаха на пресконференция експерти от Industry Watch, Института за пазарна икономика и Институт „Отворено общество“.

Светла Костадинова от Института за пазарна икономика изнесе данни, според които намаляване на данъците с около 6% ще увеличи растежа на БВП с между 1,2 до 2,4 процентни пункта.

Според доклад на Европейската комисия намаляване от 6% на осигуровките води до 2% намаление на безработицата. В дългосрочен план понижението на осигурителната тежест ще доведе и до силно редуциране на сивата икономика, смятат от Института за пазарна икономика.

Георги Ангелов от „Отворено общество“ посочи, че според техните данни излишъкът в държавния бюджет, който вече надхвърля 1,2 млрд. лева, се дължи главно на високите осигуровки, които според него биха могли да бъдат намалени и с повече от 3%.

Той припомни, че в Закона за държавния бюджет има текст, според който Министерски съвет при наличие на фискална възможност трябва да предложи на Народното събрание (НС) намаляване на вноската за фонд Пенсии на ДОО с 3 пункта, считано от 1 юли тази година.

Ако правителството иска да отложи намаляването на осигурителната тежест, то трябва да представи съответния доклад пред НС за какво смята да бъде похарчен излишъкът от държавния бюджет, каза на свой ред Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch.

Той даде пример с това, че излишъкът би могъл евентуално да се харчи за реализация на инфраструктурни проекти или за повишение на работни заплати, но това трябва да бъде ясно заявено.

На въпрос на Investor.bg за изискването на Международния валутен фонд за висок излишък в във връзка с дефицита по текущата сметка Георги Ангелов посочи, че според него засега няма проблеми с дефицита, защото има висок приток на чуждестранни капитали. А освен това по думите му синдикатите не би трябвало да искат повишение само на бюджетните заплати, а и на заплатите на всички служители.

Лъчезар Богданов допълни във връзка с друг въпрос на Investor.bg, че по принцип няма голямо значение дали осигуровките ще бъдат намалени от фонд Пенсии или от фонд Безработица, но формално погледнато в самия Закон за държавния бюджет е записано, че би трябвало вноската да бъде намалена именно за фонд Пенсии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 27.08.22 г.
fallback