fallback

Ограничават правото на дружествата за придобиване на собствени акции

Ограничението важи не само за самото дружество, а и за всяко лице, което действа от свое име, но за сметка на дружеството

13:56 | 20.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Да се ограничи правото на акционерните дружества да придобиват собствените си акции с оглед поддържане на записания капитал и осигуряване на еднакво третиране на акционерите предвижда едно от предложените от правителството изменения и допълнения на Търговския закон.

Ограничението за придобиване на собствени акции важи не само за самото дружество, а и за всяко лице, което действа от свое име, но за сметка на дружеството.

Другите предложени изменения са свързани с въвеждане в българското законодателство на две директиви на ЕС. С първата се създават ограничения едно акционерно дружество да използва друго, в което притежава мнозинството от правата на глас или в което има решаващо влияние, за придобиване на акции, без да спазва посочените ограничения.

В резултат на въвеждането на другата директива на ЕС в Търговския закон на акционерните дружества се позволява да придобиват собствените си акции до размера на разпределимите резерви на дружеството. Срокът, в който това придобиване може да бъде разрешено от Общото събрание, се удължава от 18 месеца на 5 години, с което се цели подобряване на гъвкавостта и намаляване на административното бреме за дружествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:42 | 23.08.22 г.
fallback