fallback

„Булгаргаз“ не иска вдигане цената на природния газ

В тази връзка в доклада се посочва, че „Булгаргаз“ не е поискал в заявлението си изменение на цената на природния газ, т.е. дружеството предлага цената да се запази същата и за следващите три месеца.

15:56 | 19.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

„Булгаргаз“ ЕАД потвърди направеното преди заявление за запазване цената на природния газ за третото тримесечие на годината на същото ниво, както за второто. Това стана по време на проведеното днес открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) относно обсъждане на нейния предварителен доклад за цените на природния газ за следващите три месеца. 

В доклада се посочва, че котировките на алтернативните горива – мазут и газьол, за последните три месеца са се повишили между 16% и 28%. От друга страна, в договорите за доставка до българската граница ценообразуващ елемент на газа са средно-аритметичните стойности на месечните котировки на алтернативните горива за предходните девет месеца, а те са: за мазута повишението е близо 2%, а за газьола има намаление от 1%. Същевременно курсът на лева към долара за предходния месец е почти същият. 

В тази връзка в доклада се посочва, че „Булгаргаз“ не е поискал в заявлението си изменение на цената на природния газ, т.е. дружеството предлага цената да се запази същата и за следващите три месеца. По закон цената на природния газ се преразглежда на всеки три месеца от държавния регулатор, като предложението се прави от самото дружество. 

В случай че ДКЕВР вземе решение за утвърждаване предложението на „Булгаргаз“ ЕАД, цените ще бъдат, както следва: пределна цена при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към газопреносната мрежа – 319,52 лв./1000 куб. м без ДДС, или 383,42 лв./1000 куб. м с ДДС; пределна цена на потребители, присъединени към мрежи за ниско налягане, собственост на „Булгаргаз“ - 327,24 лв./1000куб. м без ДДС или 392,69 лв./1000 куб. м с ДДС. Цената за пренос и доставка по газопреносната мрежа е 19,73 лв./1000 куб. м без ДДС или 23,68 лв./1000 куб. м с ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 23.08.22 г.
fallback