fallback

С над 20% е нараснало търсенето на потребителски кредити към май

Очаква се през 2007 г. да бъдат изтеглени с 30% повече потребителски кредити спрямо миналата година

10:14 | 19.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на годината до края на май търсенето на потребителски кредити е нараснало с 22% спрямо първите пет месеца на 2006 г., сочат данни на Кредит център, откъдето смятат, че това развитие на пазара оправдава прогнозите на специалистите, че през 2007 година семействата ще продължат активно да търсят заемен капитал за покриване на битовите си нужди.

Общият обем на консултираните потребителски кредити от компанията от началото на годината възлиза на 2,2 млн. лв., уточниха от фирмата за Investor.bg. Средната стойност на изтеглените за периода кредити е 8660 лв., като само за месец януари тя е 7100 лв.

По наличните към момента данни на БНБ, обемът на потребителските кредити към края на април нараства с 450 млн. лв. спрямо края на 2006 г. до размер от 5,1 млрд. лв.  За сравнение, за първите четири месеца на миналата година нарастването на потребителския кредитен портфейл бе с 89 млн. лв. до 4,24 млрд. лв.

До края на годината средният размер на теглените потребителски кредити ще се увеличи до около 10 хил. лв., прогнозира изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев. Според него тази година ще бъдат изтеглени с 30% повече такива кредити спрямо 2006 г.

Нова и интересна тенденция е тегленето на кредити с цел рефинансиране и окрупняване на съществуващи вече задължения. Те заемат около 24% от обшия обем средства, отпуснати на домакинствата от началото на годината. Тези кредити най-често са с размер между 8 и 14 хил. лв. Освен за покриването на банкови заеми, сумата може да послужи и за доплащане на техника на лизинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
fallback