fallback

Google: Осем от всеки 10 евро в IT сектора са "мъртви пари"

Бизнес приложенията на компанията ще се предлагат у нас от Байт България, част от гръцката Byte Computer, в партньорство с две български дружества

18:48 | 18.06.07 г.

Маркос Спанудакис (вляво) и Матю Ландег (вдясно). Снимка: Investor.bg

Около 8 евро от всеки 10 евро, дадени в IT сектора, са „мъртви пари“, защото не допринасят за реален ръст, а отиват за поддръжка и обслужване, каза Матю Ландег, търговски представител на Google Enterprise, по време на презентация на бизнес приложенията на интернет компанията. Според Ландег е време да се развият нови технологии, които да се приспособят към новите обстоятелства, каквото например е наличието на все повече неструктурирани данни. Ръчното категоризиране и йерархичното подреждане са част от миналото, е мнението на Ландег.
Корпоративният IT сектор изостава от потребителския, който се развива с далеч по-бързи темпове, каза още Ландег. По думите му новите технологии на Google могат да помогнат както на компаниите, така и на местните власти да настигнат крайните потребители като степен на развитие.
Продуктите на Google, насочени към бизнес потребители, ще се предлагат у нас от Байт България ЕООД, част от гръцката група за информационни технологии и комуникации Βyte Computer SA, стана ясно днес по време на пресконференция.
Т. нар. Google Enterprise Solutions включва комуникационния офис пакет Google Apps и офис търсачката Google Mini.
„Това е изцяло нов, автоматизиран начин за правене на бизнес, основан на идеята, че не е необходимо цялата корпоративна информация да се поддържа събрана в сградата на компанията, а може да бъде разпределена“, поясни за Investor.bg Маркос Спанудакис, управител на Байт България.
Byte Computer подписва официално споразумение за партньорство с Google през октомври миналата година.
„За половин година постигнахме много добро проникване на пазара, като например голям наш клиент в Гърция е Vodafone. Обръщаме се към нов тип потребители – големи компании, чиято база данни се ползва от много потребители, както и такива, които не могат да си позволят голям ресурс за IT поддръжка“, разказа още Спанудакис.
По думите му в България компанията ще се насочи към подобен тип клиенти, като ще се фокусира върху продуктите, свързани с функции за търсене. Този тип технология няма реална конкуренция в страната, освен ако не се брои ръчният труд, коментира Спанудакис.
У нас Байт България ще си партнира с българските Информационно обслужване АД и IBS България.
Βyte Computer е сред 5-те най-големи компании в IT сектора в Гърция и е създадена през 1982 г. За първото тримесечие на годината приходите на компанията достигат 14,44 млн. евро, което е ръст от 31% спрямо същия период на 2006 г. Печалбата след данъци е 1 млн. евро, което е повишение от 47%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 23.08.22 г.
fallback