fallback

Продадоха Нова Плама за 44,44 млн. лв. на пловдивска фирма*

На обявения трети търг се яви единствено пловдивската фирма Хай Уей Логистик център, която даде 2,2 млн. лв. повече от обявената цена

15:19 | 18.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Плевенската нефтопреработвателна рафинерия Нова Плама бе продадена днес за 44,44 млн. лева на търг с тайно наддаване, съобщи БТА.

На обявения трети търг се яви единствено пловдивската фирма "Хай Уей Логистик център", която е създадена с цел да извърши възстановяване на производството и модернизация на плавенската рафинерия.

Единственият кандидат даде 2,2 млн. лв. повече от първоначално обявената цена на търга в размер на 42,24 млн. лв.

По решение на кредиторите площадката бе предложена заедно с терена от близо 3 400 декара, инфраструктурата, сградите и съоръженията, свързани с производството. Към това са прибавени пречиствателната станция, транспортните средства, железопътната гара, на която се доставя суровината, противопожарните коли и линейки за действия при аварии.

Регистрираните кандидати за участие в търга бяха двама.

Първоначалната цена на рафинерията беше 59 млн. лева. За предишните два търга кандидати не се регистрираха чрез банков депозит въпреки десетките предварителни огледи на имуществото от бизнесмени от Европа и Азия.

Според обявените условия за продажбата бъдещите собственици не поемат ангажимент за вида на производствената дейност и няма да изплащат дълговете на дружеството, които са надхвърлили 300 млн. лв., уточниха синдиците.

Втората българска нефтопреработвателна рафинерия бе приватизирана през деветдесетте години на миналия век, след това няколко пъти се сменяха собствениците й, а през 2006 година бе обявена в несъстоятелност.

Фирмата от Пловдив, победител в търга, е създадена специално за купуване на производствените активи на Нова Плама, каза пред журналисти нейният представител Ивайло Иванов. Управител на фирмата е Ангел Василев Стефанов, който е и едноличен собственик. Иванов посочи, че желанието им е, след като се направи пълна преценка на състоянието на производствената площадка, тя да бъде възстановена, модернизирана според европейските стандарти и да се възстанови производството, като се създадат работни места.

Фирмата е част от холдинг, който е със седалище в София. По думите на Иванов той се занимава с различни дейности и е с офиси в Москва, Шанхай, Виена, Вашингтон и др. Холдингът има стратегически инвеститор, който не е руски, а бъдещата марка на маслата и бензина, производство на "Нова Плама", вероятно ще носи името на инвеститора, каза Иванов.

"Нова Плама" ще работи, целта е да се възстанови производственият й капацитет от 1,2 млн. тона нефт годишно. Знаем, че в Плевен има кадри, заявиха представителите на купувача. Те бяха категорични, че няма да предават съоръженията за скрап, защото няма да имат никаква изгода от това.

*Информацията е актуализирана към 16.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 05.09.22 г.
fallback