fallback

Преглед на печата за 18 юни

07:26 | 18.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

България пета в ЕС по ръст на разходи за труд
в. Сега
 
България, най-бедната държава от ЕС, е на пето място по ръст на разходите за труд сред 27 страни-членки. Общите харчове за работна ръка у нас през първото тримесечие на 2007 г. са се повишили с 15.9%, сравнени с година по-рано, сочат данните на Евростат. Заплатите, които са основен компонент на общите разходи за работна ръка, са нараснали със 17.3% на годишна база, а останалите разноски - с 9.4%. Новината за поскъпването на труда може да не радва работодателите и потенциалните инвеститори, но е утешителна за българите, известни като еврогражданите с най-ниски доходи.
 
Плащаме с евро от 2010 година
в. Стандарт
 
България има възможност да въведе еврото от началото на 2010 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепи България в намерението й да влезе в Европейски валутен механизъм 2 (ЕВМ2) до края на годината. Всяка страна трябва да стои поне 2 години в този режим, преди да въведе еврото. През това време се наблюдават показатели като инфлация, лихви и валутен курс, които трябва да бъдат в определени граници.
 
На пресконференция, гуверньорът на ЕЦБ Жан-Клод Трише се изказал положително за напредъка на страната ни, гласи публикация на Института за пазарна икономика. Според Трише страната успешно е стабилизирала публичните си финанси и е доказала, че може да провежда стабилна фискална политика. Шефът на ЕЦБ е обърнал внимание и на дисбалансите в икономиката ни. Дефицитът по текущата сметка нарасна до 15,8% от БВП през 2006 г. През последните години дефицитът расте по-бързо от инвестициите.
 
Москва препоръчва Кипър за седалище на фирмата за петролопровода
в. Сега
 
Наетата от Москва консултантска компания препоръчва Кипър като най-подходящо място за регистрация на Международната проектна компания (МПК), която ще стопанисва проекта за петролопровода Бургас-Александруполис. Като подходящо седалище на второ място се посочва Люксембург, а на трето - Холандия. Препоръките са направени от британските консултанти "Norton Rose". Това разказа пред "Сега" началникът на кабинета на регионалното министерство Стефан Гунчев, който участва в работната група за проекта. България също прави проучвания, които, след като бъдат готови, ще се представят на другите две страни - участнички в проекта.
 
Преди седмица президентът на "Транснефт" разкритикува София, че бави проекта за петролопровода, и написа писмо до премиера Сергей Станишев. По думите на Гунчев не можело да се говори за изоставане. Той обаче разказа, че при последната среща на работната група в Москва на 6 юни София и Атина били сюрпризирани с 6 точки за обсъждане.
 
"Топлофикация Пловдив" стана заложник на ЕРП - Слънчев бряг
в. Дневник
 
Приключването на сделката за продажбата на "Топлофикация Пловдив" се обвързва с постигането на извънсъдебно споразумение с австрийската компания ЕVN за придобиване на електроразпределителното дружество в Слънчев бряг. Това съобщиха за "Дневник" източници, близки до преговорите.
 
Австрийската компания беше избрана за купувач на централата в Пловдив, като предложи цена 32.1 млн. евро. Решението на приватизационното ведомство за това е от края на октомври миналата година, когато беше парафиран и приватизационният проектодоговор. За да стане сделката факт, трябва да получи и благословията на надзорния съвет на Агенцията за приватизация (АП). От няколко месеца обаче това не се случва, тъй като държавата е решила да обвърже постигането на извънсъдебно споразумение за електроразпределителното дружество в Слънчев бряг с финализирането на сделката за централата в Пловдив.
 
Въвеждат строг контрол в безмитните магазини
в. Новинар
 
Митничарите ще могат да наблюдават от компютърен екран в реално време всяка продажба, която се извършва в безмитните магазини. Това съобщи председателят на Асоциацията на безмитните оператори Радостин Генов. Това обаче ще стане факт, след като безмитните оператори изградят специална он-лайн система за връзка на обектите им с митниците съгласно Закона за безмитна търговия. Разходите по изграждането на системата ще се поемат от собствениците на фришопове.
 
Наредбата за изискванията към фришоповете вече е публикувана в Държавен вестник. Операторите ще трябва да изградят он-лайн системата за около три месеца. Вероятно обаче това ще стане много по-рано, коментираха собственици на безмитни магазини. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 23.08.22 г.
fallback