fallback

Лекари предлагат 3% допълнително задължително здравно осигуряване

Лекарят предложи и касова приватизация на здравните заведения, които не влизат в Националната здравна карта.

18:13 | 15.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Да се въведе 3% допълнително задължително здравно осигуряване за работещите по трудов договор, предложи д-р Цекомир Воденичаров по време на дискусията по поръчания от президента Първанов Икономически доклад.

Воденичаров предложи и всяко работещо лице по желание да може да осигурява и други лица. Третият стълб на предложения модел е доброволното здравно осигуряване, което е изцяло по желание и ще дава възможност за допълнителни здравни услуги извън основните. В момента задължителното здравно осигуряване е 6%.

Лекарят предложи и касова приватизация на здравните заведения, които не влизат в Националната здравна карта.

Икономистът Георги Ангелов от „Отворено общество“ подкрепи идеите за приватизация в здравеопазването, както и тезата на министър-председателя за поддържането на стабилна макроикономическа фискална политика. По думите му благодарение на фискалната стабилност и намаляване на осигурителната тежест са открити хиляди нови работни места, а бюджетният излишък вече е достигнал 1,3 млрд. лева. Ангелов препоръча да се развива допълнителното пенсионно осигуряване.

От страна на бизнеса беше изказано становище да бъде ограничена дейността както на държавните, така и на частните монополи, а също и да се намали преразпределителната роля на държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 23.08.22 г.
fallback