fallback

Карлсберг ще инвестира 20 млн. лв. в оборудване и пречиствателна станция

От 2003 година до момента датската компания е инвестирала над 50 млн. лева в производствени мощности и съвременни технологии в завода в Шумен

15:24 | 15.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Над 20 млн. лева ще вложи Карлсберг България в развитието на пивоварната в Шумен през следващите три години, съобщиха от компанията, цитирайки изявление на изпълнителния директор Александър Грънчаров.

"Освен намеренията ни за регулярни инвестиции в оборудване и подобряване на сградната база на завода през следващите години, планираме и инвестиция в изграждането на нова пречиствателна инсталация за отпадната вода от производствения цикъл. Очаква се тя да бъде готова до края на 2008 година”, обясни Грънчаров.

От 2003 година до момента датската компания е инвестирала над 50 млн. лева в производствени мощности и съвременни технологии в завода в Шумен. В резултат на това са внедрени 2 нови бутилиращи линии. В момента на всеки час от пивоварната излизат 45 хил. стъклени и 8 хил. PET (пластмасови) бутилки бира, като в същото време двойно е увеличен и капацитетът на линията за кегове. До края на месеца в завода в Шумен ще заработи и нова етикетираща машина. Карлсберг инвестира и над 17 млн. лева за маркетинговото развитие на марката.

Освен „Шуменско” в пивоварната в града се произвеждат и марките „Туборг” и „Холстен”. В момента в завода работят 250 души, а заедно с външните лица, които са ангажирани с дейността на завода, броят на осигурените работни места в региона достига 600.  

Карлсберг произвежда 9 милиарда литра бира годишно, което се равнява на около 65 млн. бутилки от по 330 мл на ден. Компанията реализира продажби в над 150 страни по света и в има близо 30 хил. служители в 45 държави. Карлсберг България постигна 22% пазарен дял за 2006 г.

По данни на Съюза на пивоварите в България продажбите на Карлсберг България за периода януари – май тази година са 531 165 хектолитра, а само за предходния месец са 149 232 хектолитра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 28.08.22 г.
fallback