fallback

Целим се в 10 на сто годишен икономически ръст

Сред основните фактори за ускоряване на икономическия растеж са аграрният сектор, туризмът и енергетиката

14:06 | 15.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ускореният икономически растеж от средно 10% трябва да е основната ни цел. Това се казва в стратегията за ускорено икономическо развитие на страната до 2020 г., поръчана на екип от учени и експерти от президента Георги Първанов.

Основните насоки на стратегията бяха представени днес на дискусия в НДК от ръководителя на екипа старши-научен сътрудник д-р Митко Димитров. В събитието взеха участие президентът Първанов, премиерът Сергей Станишев, учени, експерти, бизнесмени, синдикати.

В стратегията се констатира, че в момента страната ни има фискална стабилност и умерен икономически растеж, а като основен проблем се дефинира ниското равнище на БВП на човек от населението и ниската конкурентоспособност на икономиката ни.

Основните фактори за ускоряване на икономическия растеж, отбелязани в доклада, са аграрният сектор - чрез концентрация на финансови средства, включително и от фондовете на ЕС; развитието на туризма, особено в областта на почивния и лечебен туризъм; по-нататъшно развитие на енергетиката в посока повишаване на енергийната ефективност и полагане на усилия за преминаване на повече нефто- и газопроводи през наша територия. Друго основно направление, целящо ускоряване на растежа, е поощряване на предприемачеството, особено на малкия бизнес.

В доклада се отбелязва и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура, което е фактор за развитието на цялата икономика.

Специално се отбелязва необходимостта от развитието на икономика на знанието, като условие за това е увеличаване на средствата на бизнеса, насочени за научни изследвания. Посочва се и нуждата от по-равномерно разпределение на населението по региони, което е предпоставка и за равномерно икономическо развитие.

Като условия за реализация на целите на стратегията в доклада се отбелязва необходимостта от политическа подкрепа, макроикономическа и демографска стабилност и подходящи външни условия в рамките на ЕС.

Докладът не е с фиксирани рамки и срокове за изпълнение и търпи промени в рамките на дискусията, която се провежда сега, както и по-нататък, специално посочи Митко Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 28.08.22 г.
fallback