fallback

Над 380 млн. лева отделя бюджетът за насърчаване на раждаемостта

Като цяло планът за демографско развитие на страната за 2007 г. включва 11 приоритета

17:45 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Планът за демографско развитие на България за 2007 г. предвижда общо над 380 млн. лева от държавния бюджет за изпълнението на мерки по две програми за насърчаване на раждаемостта, стана ясно след днешното заседание на правителството.
 
За мерките по „Подпомагане на семейства с деца“ - еднократни помощи за раждане на дете, месечни помощи за отглеждане на дете, целеви помощи и др. - бюджетът чрез Министерството на труда и социалната политика е предвидил да бъдат изплатени над 270 млн. лв. По програмата за „Предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход“ държавата е отделила близо 111 млн. лева.
Като цяло планът за демографско развитие на страната за 2007 г. включва 11 приоритета. Основните от тях са свързани със създаване на благоприятна за отглеждането на деца среда; увеличаване на средната продължителност на живота; намаляване на броя на емигриращите хора; усъвършенстване на нормативната база и др.
В плана на МС се посочва, че сред най-важните фактори за вземане на решение за раждане и отглеждане на дете са възможностите за успешна социализация и бъдеща професионална реализация на родителите и децата, доброто здраве, възможностите за образование, квалификация и т.н.
Отбелязва се, че през последните 15 години се наблюдава трайна тенденция на отрицателен прираст на населението, като, по предварителни данни на НСИ, миналата година населението на страната е било 7,7 млн. човека. От друга страна от 2003 г. насам има постепенно увеличаване на броя на ражданията. Едно от специфичните измерения на проблема у нас е, че нарастването на раждаемостта засега се дължи главно на социално уязвимите групи, което поставя тези деца от самото им раждане в риск от социално изключване.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
fallback