fallback

От утре при пътувания извън ЕС декларираме суми над 10 хил. евро

Според новия регламент парични средства до 10 хил. евро не подлежат на деклариране

18:20 | 14.06.07 г.

На 15 юни 2007 г. влиза в сила Регламент 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета относно контрола на паричните средства, влизащи или напускащи Европейската общност, съобщиха от Агенция „Митници“.

На деклариране подлежат парични средства (пари в брой или платежни инструменти на приносител) на стойност 10 хил. евро или повече или тяхната равностойност в лева или в друга валута, както и собственикът им и лицето, за което са предназначени, техният произход, предназначение, маршрут и транспортно средство, с което се пренасят.

Главната цел на новите разпоредби е да бъде уеднаквен режимът на контрол върху паричните средства, пренасяни през външните граници на Европейския съюз във всички страни членки. Към момента не всички държави от ЕС наблюдават движението на паричните средства през националните си граници, а в тези, в които се прави, националните правила се различават в значителна степен. У нас например досега при напускане на страната трябваше да се декларират суми над 25 хил. лв. или тяхната равностойност, а при влизане – 8 хил. лв.

В България декларирането ще се осъществява с нов образец на валутна митническа декларация, утвърден със заповед на министъра на финансите и достъпен за пътуващите на няколко езика на всички действащи гранични митнически пунктове в страната. На същите места може да бъде намерена и специално подготвена информационна брошура, а допълнителна информация има и в сайта на Агенция “Митници”.

Целта на новите правила е борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

„Новите правила ще затруднят влизането и напускането на територията на Общността от страна на терористи, пренасящи парични средства, необходими за финансирането на техните незаконни дейности, като същевременно няма да наложат непропорционални административни формалности за мнозинството от пътниците и търговците, предвид факта, че прагът от 10 хил. евро е достатъчно висок”, заявява комисарят за данъци и митнически съюз Ласло Ковач.

По новите правила митническите органи имат правомощия да предприемат проверки на лица и техния багаж и да задържат парични средства, които не са декларирани.

От тях се изисква да предприемат разследване спрямо лица, които не са декларирали парични средства в размер на 10 хил. евро или повече. Що се касае до наказанията, произтичащи от това разследване, държавите членки трябва да гарантират, че те са пропорционални на нарушението, за да се постигне възпиращ ефект.

Страните членки трябва да документират информацията, получена от декларациите или чрез проверка, и да осигурят достъп до нея на компетентните органи за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Когато има доказателства, че паричните средства се пренасят за целите на пране на пари и финансиране на тероризма, държавите членки могат да си обменят информация.

Новият регламент взема предвид доклада на Комисията от 2002 г. относно движението на парични средства към и от ЕС. Докладът посочва, че от септември 1999 г. до февруари 2000 г. митническите органи на страните от ЕС си сътрудничат в проучването на трансграничното движение на парични средства в размер над 10 хил. евро, като това е довело до разкриването на значими количества парични средства, както и на други активи като чекове, ценни книжа, скъпоценни камъни и ценни метали, въвеждани в и изнасяни от ЕС – на обща стойност 1,6 млрд. евро, от които 1,35 млрд. са в брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
fallback