fallback

Търговският дефицит за първото тримесечие нараства с 45,6%

През всеки от трите месеца на 2007 г. стойността на вноса е по-голяма от съответните месечни стойности на 2006 г.

17:34 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит за първото тримесечие нараства с 45,6% на годишна база до 3,6 млрд. лв. Това показват предварителните данни от статистиката на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие на 2007 г. са изнесени стоки за 5,5 млрд. лева (FOB*). Спрямо същия период на 2006 г. износът се увеличава с 6,2%. Внесените от началото на годината стоки (по цени CIF) са за 9,1 млрд. лева., или с 18,8% повече от първото тримесечие на миналата година.

Тенденцията вносът да е по-голям от износа се запазва, като през разглеждания период стойността на внесените стоки е по-голяма от стойността на изнесените стоки в значително по-голяма степен от предходните години. През всеки от трите месеца на 2007 г. стойността на вноса е по-голяма от съответните месечни стойности на 2006 г.

По цени FOB/FOB отрицателното търговско салдо възлиза на 3,1 млрд. лева.

Като цяло през първите три месеца на настоящата година общият стокообмен на страната, както с европейски така и с трети страни, очертава ръст в сравнение със стойностните обеми реализирани през първите три месеца на предходната година. Увеличението е с 13,7% и като абсолютна стойност стокообменът достига 14,7 млрд. лева.

Степента на покритие (процентното съотношение на стойностния обем на износа към този на вноса) през първите три месеца на тази година отбелязва намаление в сравнение с индекса за първото тримесечие на 2006 г. с над 7 пункта и е само 61%, показват още данните на НСИ.

И през настоящата година се запазва тенденцията основен търговски партньор на България да е Европейският съюз. Основната част от стокообмена на страната е с ЕС - 65% от стоките, които изнася България са насочени за общността, а 61% от внесените у нас стоки са от страните членки на ЕС. В сравнение със същия период на миналата година износът за ЕС се е увеличил с 12,2%, а вносът - с 36%.

През 2007 г. основните търговски партньори на нашата страна, в рамките на ЕС са Германия, Италия и Гърция. Тези три страни формират 50,9% от износа на България за ЕС и 46,3% от вноса. Външнотърговското салдо на България с Европейския съюз е отрицателно и възлиза на 2 млрд. лева. С повечето страни от ЕС се наблюдава увеличение на търговския оборот, но има и отделни страни, с които обменът ни намалява.

Като основен партньор на България при износа се налагат Германия, Италия, Турция, и Гърция, които формират 44% от общия стойностен обем на изнесените стоки. Като значими партньори се очертават още Белгия, Франция, Румъния, Испания, САЩ и Сърбия. През първите три месеца на 2007 г. за тези 10 страни са изнесени над 68% от българските стоки.

При вноса през 2007 г. основни партньори на България са Германия, Русия и Италия. Стойността на внесените от тези страни стоки е 34% от общия внос на страната, въпреки че вносът от Русия през това тримесечие намалява с над 17% в сравнение със съответния период на миналата година. Освен посочените три страни, значителен внос е реализиран и от Турция, Гърция, Украйна, Австрия, Румъния, Франция, Холандия и Китай. Общо от 11-те страни са внесени 70% от стоките.

През първото тримесечие на тази година стокообменът ни с Германия се е увеличил с над 31% в сравнение със същия период на миналата година до 2,87 млрд. лв. С най-голямо увеличение в износа – над 73 млн. лв., е групата на неблагородните метали и изделия от тях, а с 26,7 млн. лв. се е увеличил износът на котли, машини и апарати. При вноса от Германия се наблюдава увеличение на вноса на продукти от животински произход – меса (с 6,9 млн. лева) и мляко и млечни продукти (с 3,7 млн. лева). Над 5 пъти се е увеличил вносът от Германия на живи животни, което увеличение възлиза на 1,8 млн. лева. Чувствителен спад се наблюдава при вноса на автомобилни превозни средства – с 48,8 млн. лева, което е в резултат на наблюдаваната от втората половина на миналата година преориентация на пазарите, както и на цените на внасяните коли втора употреба.

И през първото тримесечие на 2007 г. Италия запазва второто място в търговията на България с Европейския съюз. Стокообменът с Италия се е увеличил с 10,3 на сто в сравнение със същото тримесечие на миналата година и е над 1,4 млрд. лева. Износът за Италия е 648 млн. лв. (ръст от 6% на годишна база), а вносът увеличава своя стойностен обем с 13,9% и надвишава 800 млн. лева.

За основните ни търговски партньори от ОНД Русия и Украйна се наблюдава увеличение на износа (за Русия над 2 пъти, а за Украйна – над 3 пъти) и намаление на вноса. Въпреки увеличението делът на двете страни от общия износ на страната с търговските партньори от трети страни представлява 12%, а от общия износ – 4%. Основните стоки, които изнасяме за Русия и Украйна, са алкохолни и безалкохолни напитки, фармацевтични продукти, парфюмерия и козметика, изделия от минерални горива и масла, електрически машини и други.

При вноса от двете страни през първото тримесечие на тази година се наблюдава известно намаление - с близо 17% за Русия и около 21% за Украйна. Въпреки това двете страни остават в топ листата на страните вносителки с обем от над 1,5 млрд. лева и относителен дял от вноса с трети страни от 45% (17% от общия внос). Основните стоки, които традиционно внасяме от Русия и Украйна, са от групата на минералните горива, но през първото тримесечие се наблюдава известен спад с около 15%.

*Според съвместната методология на БНБ и НСИ износът на страната се отчита по цени FOB, а вносът - по цени CIF, като за нуждите на платежния баланс общият внос се преизчислява по цени FOB. FOB отчита само цената на стоките и транспорта до напускане на границата, докато CIF включва застраховка и доставка до купувача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 09.09.22 г.
fallback