fallback

Щедри бонуси и кражба на картини, или как се закрива неработеща агенция

Близо 50 хил. лв. са източени от Агенцията за чуждестранна помощ преди нейното закриване

16:25 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Почти 50 хил. лв. са източени от бившата Агенция за чуждестранна помощ, показаха резултатите от извършената проверка на институцията. Това става ясно от съобщение на Министерство на труда и социалната политика, което пое активите, пасивите и архива на агенцията след нейното закриване със закон, обнародван в Държавен вестник на 22 май 2007 г.

Остатъкът от бюджета към датата на освобождаване на и.д. директор на Агенцията за чуждестранна помощ Григор Малев е само 104 хил. лв., като за по-малко от 5 месеца от годината са “усвоени” 53,6% от годишния бюджет на агенцията. Тоест за по-малко от пет месеца изпреварващо са разходвани и средства от бюджета на агенцията, предвидени за юни и юли.

От 1 януари т.г. агенцията не е освободила и разпределила нито едно дарение хуманитарна помощ и през този период не е изпълнявала своята обществена функция, за която е създадена. Въпреки това, с две последователни заповеди на Григор Малев от 18 април 2007 г. и от 17 май 2007 г., са дадени допълнителни възнаграждения на отбрани служители на обща стойност 7 188 лева, като и в двата случая и.д. директор се самонаграждава двукратно с по 700 лв.

Натрупаните неизползвани годишни отпуски от минали години на служители не са използвани в периода, докато агенцията не осъществява дейност, каквото право дава Кодексът на труда, а са изплатени по заповед на Малев от 21 май 2007 г. (един ден преди да бъде закрита агенцията) с пари от бюджета. Обезщетенията за неизползван годишен отпуск са в размер на 28 117,69 лв., като с 11 635,14 лв. от тези пари се обезщетява лично и.д. директор - за общо 122 дни неизползван отпуск.

Независимо че от началото на годината до 22 май т.г. агенцията не осъществява своята дейност, Григор Малев ползва еднолично служебния автомобил и отчита пробег 7692 км, т.е. по 80 км за всеки работен ден, а разходите за гориво са над 10 000 лева. На всички пътни листа като ползвател е записано неговото име. Въпреки че е известно, че агенцията се закрива, Малев разходва и 3000 лева за ремонт на служебния автомобил.

При предаването на имуществото в кабинета на директора и в заседателната зала към кабинета е констатирана липсата на три картини с маслени бои от известни български художници, в т.ч. на Стоян Венев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 05.09.22 г.
fallback