fallback

IT фирми за пореден път се оплакаха от тенденциозни тръжни процедури

Успеваемостта при внедряване на IT проекти по обществени поръчки е под 30%

16:04 | 14.06.07 г.

Продължава практиката за тенденциозно формулиране на заданията при търгове в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), за да спечели конкретен кандидат, поставяне на субективни критерии за оценка, тръжни комисии със съмнителен състав, корупционни практики от провеждането до изпълнението на търговете, непрозрачност на процедурите и липса на контрол по изпълнението на поръчките.

Това са част от най-често срещаните проблеми, посочени от представители на индустрията по време на петата ИТ дискусия – ICT Tuesday, съобщиха инициаторите на проявата български ИКТ Клъстер.

„Пример за тенденциозна формулировка например е изискването компанията да е реализирала подобен проект поне в три европейски държави, което силно стеснява кръга избираеми кандидати. При хардуерните фирми пък винаги има различия при предлаганите функционалности. Когато задължително условие е конкурентно предимство, характерно само за една компания, при това с функционалност под 5%, която не е ключова за проекта, очевидно става въпрос за субективни критерии“, поясни за Investor.bg Петър Статев, председател на ИКТ Клъстер. „Дългогодишният ни опит от участие в търгове за обществени поръчки ни научи безпогрешно да разпознаваме тенденциозните процедури и формулировки. Според нашите наблюдения до 80% от кандидатите в търговете в сферата на ИКТ се изключват още на първоначалния етап с крайно неубедителни мотиви или заради минимални документални пропуски, които фирмите нямат възможност да коригират. Последващото изпълнение на проектите също е крайно негативно. По наше мнение успеваемостта при внедряването на IT проекти по обществени поръчки в България е под 30%”, коментира Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп.  Той обобщи основните идеи за конструктивни промени от страна на индустрията - въвеждане на строг контрол върху тръжните документи и процедури за избягване на предопределеност на конкурсите, прилагане на квалифицирана независима експертиза на всички етапи от кандидатстването и оценката на проектите до тяхното изпълнение, въвеждане на ефективни механизми за правораздаване и прилагане на съответни санкции в случаите на констатирани нарушения. За развитието на българските фирми в сектора на информационните технологии е от изключително значение да се обединяват в консорциуми, за да повишат възможностите си за печелене на обществени поръчки. Необходимо е обаче да се премахне условието всяка една от компаниите в обединението да отговаря на изискванията на възложителя, коментира Статев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
fallback