fallback

Три месеца без книжка и 300 лв. глоба за повторно превишаване на скоростта

Шофьорска книжка ще се издава само на лица, завършили основно образование, реши още парламентът

13:00 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Водач, който повторно превиши максималната разрешена скорост на движение с повече от 31 км/ч, ще се наказва с глоба 300 лева и с лишаване от правоуправление за три месеца. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за движението по пътищата.

Водачът е длъжен да не управлява пътно превозно средство (ППС) под въздействие на алкохол, наркотици или друго упойващи вещества, записаха депутатите. Според сегашния закон водачът беше длъжен да не управлява ППС след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над 0,5 промила или под въздействието на упойващо вещество.

Промените предвиждат временно да се отнема, но за не повече от шест месеца, свидетелството за управление на моторно превозно средство (МПС) на водач, който шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, установена с медицинско изследване или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух, или е под въздействието на друго упойващо вещество, както и при отказ да бъде проверен с техническо средство или да даде кръв за медицинско изследване.

С отнемане на шофьорската книжка за срок от 1 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева ще се наказва този, който управлява автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила до 1,2 промила, включително. Водач със стаж до 2 години и водач на МПС за обществен превоз на хора и опасни товари ще се наказва за същото нарушение с лишаване от право да управлява от 2 до 12 месеца и с глоба от 300 до 600 лева. За повторно нарушение се предвиждат лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 2000 лева.

На водач, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващо вещество, или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, ще се отнема шофьорската книжка за срок от 12 до 18 месеца до 2 години и с глоба от 500 до 1000 лева, предаде БТА.

За превишаване на разрешената в населено място максимална скорост с 10 км/ч е предвидена глоба 10 лева, с от 11 до 20 км/ч - 30 лева, с от 21 до 30 км/ч - 100 лева, с от 31 до 40 км/ч - 150 лева и един месец лишаване от правоуправление, с от 41 до 50 км/ч - 200 лева и два месеца лишаване от правоуправление, а над 51 км/ч - 250 лева и три месеца лишаване от правоуправление.

За превишаване на разрешената максимална скорост извън населено място от 21 до 30 км/ч е предвидена глоба 50 лева, от 31 до 40 км/ч - 100 лева и един месец лишаване от правоуправление, от 41 до 50 км/ч - 150 лева и два месеца лишаване от правоуправление, и над 51 км/ч - 200 лева и три месеца лишаване от правоуправление.

Водач на МПС за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши разрешената скорост с 10 км/ч, ще се наказва с глоба 10 лева, с от 11 до 20 км/ч - 30 лева, с от 21 до 30 км/ч - 100 лева и отнемане на шофьорската книжка за един месец, с от 31 до 40 км/ч - 200 лева и отнемане на книжката за два месеца, с от 41 до 50 км/ч - 300 лева и три месеца лишаване от право да управлява автомобил, с над 51 км/ч - 400 лева и три месеца лишаване от правоуправление.

Временно ще се отнема шофьорската книжка и на водач, който управлява без застраховка "Гражданска отговорност" - до предоставяне на сключена валидна гражданска отговорност. На този, който шофира с акт повече от разрешения по закон един месец, ще се отнема шофьорската книжка до заплащане на дължимата глоба.

С 50 лева ще се наказва шофьор, който превозва пътници над определения брой места. Същата глоба е предвидена и за водач, който шофира автомобил без валиден стикер на предното стъкло за сключена застраховка "Гражданска отговорност".

В таксиметрови автомобили, които не са оборудвани със системи за обезопасяване на деца, децата с ръст под 150 см трябва да се превозват на седалка, която не е предна, предвиждат измененията.

Шофьорска книжка ще се издава само на лица, завършили основно образование, реши още парламентът.

В Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще се създаде и поддържа регистър на преподавателите, извършващи обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Преподавателите ще подлежат на периодично обучение за усъвършенстване на познанията им с продължителност не по-малко от 32 учебни часа на всеки четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
fallback